Prvi Karlovački

In memoriam: Mirko Miro Močvan

Autor: Branko Obradović

23.07.2022

Sport

Preminuo još jedan košarkaš iz legendarne generacije

U Zagrebu je u četvrtak 21. srpnja u 81, godini preminuo Mirko Miro Močvan, Posljednji ispraćaj bit će održan u srijedu 27. srpnja u 13 sati i 20 minuta u krematoriju na Mirogoju.

-Bio je svjetski putnik, poliglot, velikodušni filantrop. Uvijek je imao empatije i lijepu riječ za svakoga. Prije svega bio je divan obiteljski čovjek, otac i suprug,djed, koji nas je učio da svijet treba učiniti boljim mjestom. Govorio je da su mu sve zemlje svijeta kuća. No, igrališta, karlovačke rijeke od prvih kupanja na Foginovom i sanjkanja na Dubovcu ili roštiljanja na Stativama, bili su mu dom – rekla nam je njegova kći Ariana Magdić.

Sa suprugom Tihom bio je dobročinitelji za Karlovac, među ostalim i jedan od donatora za karlovačku bolnicu. Nakon Karlovca i Rijeke živio je Zagrebu, a 1969. i u Parizu, te je za brojne poznanike i prijatelje bio građanin svijeta. Mnoge zemlje su mu bile dom. Bio je građanin svijeta i prije interneta. Rođeni je Karlovčanin koji je uspješnu košarkašku karijeru započeo u svom rodnom gradu, a završio je u riječkom “Kvarneru” kao profesionalni sportaš za koji je nastupao od  1965. do 1969. godine te bio jedan od najuspješnijih igrača. Stariji Karlovčani još ga pamte, prvo kao nadarenog a potom i uspješnog igrača karlovačkih košarkaških klubova “Metalac” i “Karlovac ’67”. Bio je, kažu, veliki zafrkant i strastveni kartaš bele. Košarku je započeo igrati 1958. godine za karlovački “Metalac”, igrali su: Šumakov, Štefanac, Klepac, Švegar, Starčević, Močvan, Šurbat, Šegović i drugi. Tradiciju karlovačkog “Metalca nastavlja 1960. godine KK Karlovac ’67. Tada u dresu kluba s Banije neko vrijeme nastupa i Mirko Miro Močvan. U danima zlatne karlovačke košarke, između 1959. i 1967. godine, u legendarnoj košarkaškoj tvrđavi u Šancu u dresu tada proslavljenog “Željezničara” igrao je košarku s velikanima karlovačke košarke: Kasunom, Kolakovićem, Križanom, Diklićem, Jeličićem, Ledićem, Kiseljakom, Starčevićem, Dokmanom, Krivokućom, Pavletićem, Galovićem i drugima. Mnogi Karlovčani skloni sportu nisu se bavili samo košarkom ili nogometom već su igrali i rukomet. Tako je Močvan nastupao za ondašnji rukometni klub karlovačkih studenata RK “Vihor”, a 6. ožujka 1961. godine  igrao je i u dresu rukometne reprezentacije Karlovca koja je na igralištu u Fiskulturnom domu ugostila igrače Varaždina. Godine 1971. u anketi gradske sportske asocijacije i anketi Karlovačkog tjednika košarkaš Mirko Miro Močvan biran je među 10 najuspješnijih sportaša Karlovca.