Prvi Karlovački

In memoriam: Boris Spudić

Autor: Branko Obradović

16.09.2022

Sport

Preminuo je bivši košarkaš i hrvatski branitelj

Nakon kratke i teške bolesti u utorak, 13. rujna 2022., u 66. godini života, u bolnici na Jordanovcu u Zagrebu, preminuo je Boris Spudić, zdravstveni djelatnik, sportaš i hrvatski branitelj. Na svoje posljednje počivalište na Groblju Jamadol ispraćen je skromno po vlastitoj želji u krugu obitelji, u petak 16. rujna 2022. godine.

Boris Spudić je Karlovčanin, rođen 21. kolovoza 1957. u povijesnoj karlovačkoj zvijezdi, sportom i to košarkom, počeo se baviti od najranije mladosti u legendarnom “Željezničaru”. Između 1973. i 1978. godine nastupao je za tada drugoligašku momčad “Željezničara”, a igrali su još: Badrić, Bašović, Dokman, Đukić, Erak, Galović, Jelavić, Kljajić, Cvitković, Kresnik, Krivokuća, Mučnjak, Rožić, Silvaši i drugi. “Željezničar” je 1997. godine promijenio ime u KK Karlovac te nastupa među najboljim hrvatskim klubovima, a Boris Spudić se uključio kao klupski dužnosnik, izabran je za jednog od četiri dopredsjednika kluba. Nakon ispadanja iz A-1 lige klub su odmah napustili svi igrači seniorske momčadi i klupski čelnici osim Borisa Spudića koji je izabran za predsjednika kluba. U prvenstvo A-2 lige klub je ušao s mladim igračima većinom vlastitog igračkog sastava. Na kraju sezone osvajaju drugo mjesto. Tadašnji doprinos Borisa Spudića kao predsjednika u konsolidaciji kluba, uprave i momčadi, bio je ogroman.

Među prvima je stupio u obranu svog rodnog grada i Hrvatske, od 28. lipnja 1991. do 30. lipnja 1996. godine. Potom je u djelatnom sastavu MORH-a bio od 30. lipnja 1996. do 15. rujna 2002. godine. Imao je čin bojnika HV te je hrvatski ratni vojni invalid. Obavljao je niz zapovjednih dužnosti, zadnja dužnost bila mu je časnik za logistiku u 1. Zbornom području. Njegovi suborci o njemu govore s poštovanjem. Dobitnik je odlikovanja i brojnih priznanja i zahvala.