Prvi Karlovački

“Imam osjećaj da je ove godine “Karlovac 1919″ u odnosu na protekle godine najozbiljniji”

09.08.2019

Sport

Razgovor: Tomislav Kuzman, glavni tajnik Nogometnog saveza Karlovačke županije

Ljetna pauza za Nogometni savez Karlovačke županije ove godine bila je vrlo kratka, praktički je bilo tjedan, dva odmora između Dana nogometa i početka priprema za organizaciju 10. Međunarodnog kadetskog nogometnog turnira “Branko Čavlović Čavlek”. Po završetku turnira počele su pripreme za novu sezonu županijskog nogometa, a u sklopu tih priprema održani su plenumi klubovi prvoligaškog i drugoligaškog ranga. Uz to, Nogometni savez Karlovačke županije u novoj sezoni organizira prvenstvo Četvrte nogometne lige Središte. Do početka prvenstva u županijskim ligama ostalo je još malo vremena, pa se obavljaju zadnje pripreme. O svemu tome razgovarali smo s glavnim tajnikom Nogometnog saveza Karlovačke županije Tomislavom Kuzmanom.

Jeste li zadovoljni desetim jubilarnim kadetskim turnirom “Branko Čavlović Čavlek”?

-Jako smo zadovoljni organizacijom i provedbom ovogodišnjeg jubilarnog turnira, sve smo odradili onako kako je bilo predviđeno i zacrtano. Drago mi je da su sve ekipe otišle kući prepune pozitivnih i dobrih dojmova, vrijeme nas je poslužilo, pa su se igrači uspjeli i okupati u našim rijekama. Od tri ekipe stigle su nam odmah poruke u kojima se zahvaljuju na odličnoj organizaciji i da se nadaju pozivu i za iduću godinu. Zagrebački “Dinamo” ponovno je slavio i to je njegova osma pobjeda na turniru. “Osijek” je u finalu prikazao dobru igru, ima nekoliko dobrih igrača i odličnog vratara. S druge strane što se tiče samog “Dinama”, momčad ima nekoliko igrača na tragu one generacije 98.

Na karlovačkom turniru nastupili su u ovih deset godina brojni danas poznati nogometaši. Koji su po vama najpoznatiji?

-Neki su zaista napravili velike karijere. Na našem prvom turniru nastupio je Mateo Kovačić. Na četvrtom ili petom turniru najbolji igrač bio je Davor Lovren. Najbolji strijelac našeg turnira bio je reprezentativac Josip Brekalo. 2016. godine najbolji strijelac bio je Mario Ćuže, koji je sada kao igrač “Dinama” na posudbi u “Istri 1961” i igra odlično. Naš turnir ide dalje, ovih dana kreće rekonstrukcija glavnog igrališta na Stadionu “Branko Čavlović Čavlek” i onda bi iduće godine napravili jedan reprezentativni turnir, jer ćemo imati pravi travnjak, pa neće biti problem privući bilo koju ekipu.

Nogometni savez Karlovačke županije u novoj sezoni vodit će natjecanje u Četvrtoj nogometnoj ligi Središte. Kako idu pripreme?

-Ove godine vodimo Četvrtu nogometnu ligu Središte, to je dogovor između pet županija središnje Hrvatske da se rotira vodstvo lige. Sada je ponovno došao red na nas, jer smo mi vodili ligu u prvoj sezoni, a evo sada ide šesta sezona. Nedavno je u Karlovcu održan plenum klubova Četvrte nogometne lige Središte. “Karlovac 1919” dobio je broj jedan i u prva dva kola bit će domaćin. Kada bi se krenulo u prvenstvo s dvije pobjede, to bi puno značilo za nastavak natjecanja. U prvom kolu momčad Matije Štefančića igra protiv “Trešnjevke” iz Zagreba. Kroz nekih petnaest do dvadeset dana počet će uređenje glavnog igrališta na Stadionu “Branko Čavlović Čavlek” i “Karlovac 1919” na žalost ove jeseni neće igrati utakmice na glavnom terenu. Prvenstvene utakmice igrat će se na pomoćnom igralištu karlovačkog stadiona. Tu trebaju biti zadovoljene propozicije i odluke, koje je donio Hrvatski nogometni savez. Prije svega to su sjedalice, odnosno tribine sa sjedećim mjestima. Na tom tragu je i dogovor da bi se postavila jedna tribina s nekih stotinjak mjesta, koja bi zadovoljila uvjete za igranje u četvrtom rangu natjecanja. Bolje je da “Karlovac 1919” igra na pomoćnom igralištu, nego negdje izvan Karlovca. Bilo gdje da se igra izvan svog stadiona, više nisi domaćin.  

Ima li “Karlovac 1919” šanse da u novom prvenstvu dohvati trećeligaški rang?

-Imam osjećaj da je ove godine “Karlovac 1919” u odnosu na protekle godine najozbiljniji. Došlo je pet, šest igrača, znam da vodstvo kluba vodi pregovore s još tri do četiri igrača, vjerujem da će ovih dana biti dogovoreni i ti transferi. Što se tiče ostalih klubova u ligi, “Trešnjevka” iz Zagreba ima velike ambicije, jer su u taj klub ušli kineski ulagači. U toj ligi sada je i “Zagreb”, a nisu poznate namjere vodstva tog kluba. Nekadašnji prvoligaš srozao se na niske grane, vidjet ćemo što će se s njim događati. Tu su još “Segesta” iz Siska, “Mladost” iz Zaboka, a i preostali zagrebački klubovi. Do trećeg, četvrtog kola nećemo znati tko su pravi konkurenti “Karlovcu 1919” za prvo mjesto. U viši rang ulaze prva dva kluba ili treći i četvrti, ako prvi i drugi neće imati uvjete za trećeligaški rang.

Održani su plenumi županijskih liga. Koje su novosti u Drugoj županijskoj nogometnoj ligi?

-U drugoligaškom rangu bilo je u konkurenciji čak petnaest klubova, jer je osnovan Nogometni klub “Barilović”. Taj će klub igrati svoje utakmice na igralištu u Mostanju, ali na području općine Barilović gradi se sportski centar, gdje će biti i nogometno igralište. “VOŠK” iz Belavića poslao je obavijest da neće igrati u drugoligaškom rangu, jer ne može okupiti seniorsku ekipu. Zamrznuli su status na godinu dana. “Krnjak Barilović” imao je u međuvremenu skupštinu, na kojoj je promijenjeno ime u “Krnjak”. Klub ima 35 registriranih igrača, koji mogu igrati u seniorskom natjecanju. U Drugoj županijskoj nogometnoj ligi “Draganić” će se pokušati brzinski vratiti u prvoligaški rang, ali imat će tri do četiri konkurenta.

Prva županijska nogometna liga bila je u prošloj zoni zanimljiva i kvalitetna, kako će biti u novoj sezoni?

-Da, u prošloj sezoni bilo je vrlo zanimljivo u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi. “Croatia 78” posljednjih godina je pri vrhu, a “Vojnić 95” dignuo se u drugom dijelu sezone i osvojio peto mjesto. “Zrinski Ozalj” i “Ilovac” su popustili, neočekivano su bili slabiji u prošlom prvenstvu i očekuje se da se trgnu u novoj sezoni. “Vatrogasac” se vratio u prvoligaški rang, zadržao momčad i doveo dva, tri nova igrača. Bit će liga još zanimljivija, nego prošle godine. “Ogulin” će biti slabiji nego u prošloj sezoni, otišlo je nekoliko igrača. Dvije godine zaredom prvaci Prve županijske nogometne lige, nisu uspjeli proći u kvalifikacijama za četvrti rang. Sezona na županijskim terenima počinje 17. i 18. kolovoza, kada će biti odigrane utakmice prvog kola Hrvatskog nogometnog kupa za područje Nogometnog saveza Karlovačke županije. U novoj sezoni imat ćemo jednu novost u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi, snimat će se sve utakmice. Nabavili smo deset kamera za deset klubova i bit će im uskoro podijeljene. Također, više nema ucrtavanja linija s vapnom, već s prirodnom ekološkom bojom.  

Što vas još očekuje u sklopu priprema za novu sezonu?

-Ima još dosta posla, finiš će biti od Velike Gospe do početka prvenstva. Bit će održan seminar za trenere, a predavač će biti glavni instruktor Hrvatskog nogometnog saveza Petar Krpan. Treneri će biti upoznati s promjenama u pravilima nogometne igre, jer ih ima puno. Bitno je da oni to prvi čuju i zatim prenesu igračima. Suci i delegati tradicionalno prije početka sezone imaju svoje seminare. Sudaca je malo, imali smo ovo proljeće seminar, a javilo se pet, šest kandidata. Dosta je teška situacija. Predlažemo klubovima iz drugoligaškog ranga, da oni koji mogu, svoje utakmice igraju ili subotom poslijepodne ili nedjeljom prijepodne. Dobili smo od Hrvatskog nogometnog saveza donaciju u loptama, koje ćemo predati klubovima prije početka prvenstva. Bilo bi dobro da u novoj sezoni “Karlovac 1919” uđe u Treću hrvatsku nogometnu ligu, a da naš prvak uđe u četvrtoligaški rang.

Branko Obradović