Slasna priča o beefsteaku

Il' ga voliš, il' ga ne voliš... zlatne sredine nema, samo je pitanje – preferiraš li ga slabije ili jače pečenog

VIŠE IZ RUBRIKE

Gladan sam.

Biftek, odnosno goveđi file ili pisana pečenica, kako je još neki zovu, najmekše je i najkvalitetnije crveno meso.

Steakovi su u zadnje vrijeme na velika vrata ušli u restorane. Svakim danom postaju sve popularniji. Ovaj tjedan ćemo ukratko o beefstaku! Njega sam odabrala kao prvi steak o kojem ću nešto reći i s kojim sam pripremila jedno jednostavno, a savršeno sočno jelo.

Riječ ''steak'' potječe iz staro-nordijskog jezika u kojem “steik” znači - pečena govedina. Biftek je goveđe meso i smatra se najsočnijim i najkvalitetnijim komadom mesa. Nema puno masnoća i to ga čini izuzetno kvalitetnim dijelom prepunom bjelančevina i minerala. Biftek, odnosno goveđi file ili pisana pečenica, kako je još neki zovu, najmekše je i najkvalitetnije crveno meso.

Kod pripremanja bifteka najvažnije su dvije stvari. A to su: odležavanje odnosno zrenje mesa i vrijeme pečenja. Steak je potrebno marinirati da bi omekšalo. Može se odrezati u željene odreske pa marinirati ili u komadu, kao šta sam ja radila za potrebe današnjeg recepta. Odresci se premažu senfom, slože se u željenu posudu, preliju biljnim uljem. Možete eventualno dodati papar u zrnu. Tako odresci mogu stajati u hladnjaku do 21 dan. Bez pristupa zraka može se marinirati i u vakuumskim vrećicama gdje se mesu dodaju aromatični začini i malo ulja, nikako sol. Mariniranje u vakuumu je jednostavnije jer se može marinirati svaki odrezak za sebe te neposredno prije roštiljanja svaki se odrezak zasebno može vaditi i koristiti. Stupnjevi pečenja bifteka su Rare: 46 - 48 celzijevih stupnjeva Medium Rare: 49 - 52 celzijeva stupnja, Medium: 54 - 57 celzijevih stupnjeva, Medium Well: 60 - 63 celzijevih stupnjeva, Well Done: 65,5 celzijevih stupnjeva.

U našem restoranu imamo u ponudi biftek u umaku od vrganja s domaćim njokima. Za njim ništa manje po sjajnom okusu ne zaostaje niti onaj s grilla. Najjednostavnije, a najfinije, reći će mnogi. A uz to vam odlično odgovara povrće s grilla. U našoj ponudi se nalazi i biftek u umaku od suhih šljiva, zatim u umaku od čokolade te u umaku od tartufa. Mmmm... a što kažete na biftek burger? I on je u našoj ponudi. Uz dobar steak preporučujemo viski, tamno pivo ili bijelo vino. U slast! A sad recept...

Biftek, pire krumpir, jus od crnog vina, prženi luk i mikro grašak

Jus od crnog vina:

Sastojci: 125 ml crnog vina, naribana korica 1 limuna, ružmarin po ukusu, 1 manji luk, 1 žlica maslinovog ulja

Priprema: Započnite s pripremom redukcije crnog vina. Očistite, operite i sitno nasjeckajte luk. Uzmite lonac i ulijte crno vino, dodajte luk, naribanu limunovu koricu i grančicu ružmarina. Pustite da zavrije i kuhajte 5 minuta, dodajte ulje i sve promiješajte. Isključite vatru, filtrirajte umak uskim mrežastim cjedilom i ostavite ga sa strane.

Pire krumpir

Sastojci: 1 kg krumpira, 250 g maslaca narezanog na kockice, 250 ml mlijeka, sol, papar

Priprema: Oguljeni krumpir narežite na kocke, stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte 10-15 minuta dok krumpir ne omekša. Krumpir ocijedite i gnječilicom za krumpir napravite pire. Dodajte maslac, vruće mlijeko i sve dobro izmiješajte.

Prženi luk

Narezati luk na željenu debljinu, uvaljati u brašno i pržiti u dubokom ulju do željene hrskavosti.

Beefsteak po želji mariniran i odležan ispečete na željeni način., poslužite uz jus od crvenog vina i pire krumpir te jelo dekorirate prženim lukom. Savjet više – za prezentaciju jela, ali i zbog odličnog okusa koji se sljubljuje uz ovaj recept, možete na vrh dodati i malo mikro graška. Radi se o izdancima graška koji su slatki, hrskavi, osvježavajući, ukusni, a možete ih kupiti ondje gdje prodaju mikrozelenje. Dobar vam tek!

PROLJEĆE U TEMPU - JELOVNIK OD KOJEG RASTU ZAZUBICE, A NOVČANIK NE PATI

AKTUALNA PONUDA POVOLJNIH I UKUSNIH TOPLIH OBROKA (GABLECA) U TEMPU