Prvi Karlovački

iKA 14-Izložba inovacija Karlovac od 21. do 24. rujna

Autor: Sunčica Laić

20.09.2021

Županija

U Tehničkoj školi Karlovac od 21. do 24. rujna održat će se iKA 14- Izložba inovacija Karlovac.  

Bijenalna izložba inovacija iKA, zajednička je dugogodišnja aktivnosti HGK Županijske komore Karlovac i Udruge inovatora Karlovačke županije. 

-Na ovom 14. izdanju izložbe moći će se razgledati pedesetak inovacija čiji su autori karlovački inovatori i poduzetnici te članovi partnerskih inovatorskih udruga, rekao je predsjednik karlovačke komore i predsjednik Organizacijskog odbora iKA-e  Zlatko Kuzman.

Također, izlažu i inovatori iz susjednog Unsko sanskog kantona i Dolenjske i Bele Krajine pa je i ova iKA međunarodnog karaktera.

-Dobar dio inovacija na iKA-i je već nagrađivan na najznačajnijim izložbama, u primjeni je i pozitivno utječe na poslovne rezultate svojih tvrtki, pa je ovo dobra prilika da posjetitelji, a prije svega poduzetnici, ovdje u svojem gradu vide svjetska dostignuća novih proizvoda i tehnologija. Među njima i na inovativna rješenja iz robotike naših poznatih tvrtki HS Produkt i Aquaestil Plus ili na inovacije iz Tvornice turbina Karlovac i ostale. 

I ovaj put nastavljamo tradiciju predstavljanja učeničkih radova s ciljem promocije mladih talentiranih kreativaca. Izlagat će Tehnička škola Karlovac, Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac, Obrtnička i tehnička škola Ogulin, a zastupljeni su i studenti Veleučilišta u Karlovcu. 

U tom smislu će učenici Tehničke škole Karlovac, kao domaćina izložbe imati priliku sudjelovanja na dvije radionice: Izrada mobilnog robota „Roko“, koje smo za njih organizirali u suradnji s našim partnerom Udrugom inovatora Hrvatske. Na radionicama u trajanju od dva školska sata učenici će se uz pomoć mentora Zvonimira Vađona upoznati s osnovama robotike i programiranja, a izrađene mobilne robote zadržat će za daljnje korištenje i učenje.  

Suorganizatori izložbe su Udruga inovatora Hrvatske i Zajednica tehničke kulture Karlovačke županije i Karlovca, a supokrovitelji Karlovačka županija, Grad Karlovac i Tehnička škola Karlovac.

Na kraju, pozivam poduzetnike, inovatore, građane i sve koje zanima inventivni rad i nova tehnološka dostignuća da posjete izložbu, zaključio je Kuzman.