Kapacitet proizvodnje svježeg mesa iznosi više od 20.000 tona, a kapacitet prerađevina oko 10.000 tona godišnje. Djelatnost tvrtke obuhvaća i vlastiti uzgoj junadi na farmi Šumbar u Rečici, a pogon za proizvodnju čvaraka najmoderniji je i među nekoliko najvećih u EU.

Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK: „Očuvat ćemo tradiciju i kvalitetu karlovačkih mesarskih obrta, te ulagati u ljude kao našu najveću vrijednost“

VIŠE IZ RUBRIKE

  PPK karlovačka mesna industrija dobitnik je plakete Zlatna kuna za najuspješniju veliku tvrtku u Karlovačkoj županiji u 2019. godini.

  S više od 20.000 m² proizvodnih pogona u Karlovcu, s godišnjim prihodom višim od 1,2 milijardi kuna i 570 zaposlenika, jedno je od vodećih hrvatskih prehrambenih poduzeća i među najvećim je tvrtkama ne samo u Karlovačkoj županiji, već i na nacionalnoj razini. Podsjetimo, nagrada Zlatna kuna Hrvatske gospodarske komore dodjeljuje se za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskom gospodarstvu u cjelini. Nominacije se temelje na izračunu utvrđenih pokazatelja poslovanja, a primjereno se vrednuje i ukupni poslovni imidž trgovačkih društava, njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju, kao i doprinos razvoju hrvatskog gospodarstva u cjelini.

  O poslovanju ove perjanice karlovačke industrije s dugogodišnjom tradicijom, nastavku višegodišnjeg uspješnog rasta i investiranja, te drugim aktualnostima, razgovarali smo s predsjednikom Uprave te tvrtke, Igorom Miljakom.

  Nagrada kao vjetar u leđa

  - Zlatna kuna Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Karlovac za nas je potvrda ispravnog puta kojim idemo dugi niz godina. Stoga bih zahvalio ljudima koji odlučuju o tome i koji su prepoznali da zaista radimo dobar posao. Za ostvarenje dobrih financijskih pokazatelja preduvjet su brojne aktivnosti te svakodnevni trud i rad, koji u konačnici dovode do njihova ostvarenja. Da bi rezultat bio dobar, potrebna je sinergija zaposlenika, dobavljača, kupaca, vlasnika tvrtke te lokalne i šire zajednice. Svi su dali dio doprinosa ovoj nagradi. Iskoristio bih priliku zahvaliti našim vrijednim zaposlenicima jer je ovo prvenstveno njihova zasluga. Svatko od nas sam može napraviti puno, no samo zajedničkim nastojanjima možemo napraviti nevjerojatne stvari. Zahvaljujem i našim vjernim dobavljačima, farmerima, OPG-ovcima, kooperantima te naravno svim našim kupcima - velikim trgovačkim lancima, kao i krajnjim potrošačima, što prepoznaju kvalitetu i sigurnost naših proizvoda. Ove smo godine nominirani među pet najboljih tvrtki u kategoriji velikih poduzeća i na nacionalnoj razini pa ovo priznanje ima dodatnu vrijednost. Znamo li da su to tvrtke koje generiraju razvoj, zaposlenost i izvoz, sama nominacija u konkurenciji najvećih tvrtki u RH nagrada je na koju smo osobito ponosni, istaknuo je Igor Miljak.

  Podsjetio je i kako je ovo tvrtka s dugogodišnjom tradicijom koja seže u same početke razvoja mesarstva u karlovačkom kraju, a koja velik uzlet doživljava 2003. godine kada postaje dijelom Grupe Pivac, jedne od najrespektabilnijih i najvećih mesnih industrija u ovom dijelu Europe.

  - Od tada do danas realiziran je značajan razvoj i pozicioniranje unutar sektora, te je današnji PPK po broju zaposlenika, infrastrukturi, tehnologiji i opremi čak nekoliko puta veći nego što je bio prije ulaska u sustav grupacije. Samo u posljednjih desetak godina investirano je više od 400 milijuna kuna u nove tehnologije, razvoj, sigurnost, povećanje uzgojnih i proizvodnih kapaciteta, te unaprjeđenje ekoloških standarda, navodi Miljak.

  Kontinuiran rast prihoda

  - Proizvodni asortiman PPK usmjeren je na proizvodnju svježeg mesa u izmijenjenoj atmosferi, trajne i polutrajne kobasice i salame, te mesne prerađevine. Pogon za proizvodnju čvaraka najmoderniji je i među nekoliko najvećih u EU. Kapacitet proizvodnje svježeg mesa iznosi više od 20.000 tona, a kapacitet prerađevina oko 10.000 tona godišnje. Djelatnost tvrtke obuhvaća i vlastiti uzgoj junadi na farmi Šumbar u Rečici čiji je trenutni kapacitet 2.000 grla.

  Proizvodni proces u skladu je s najvišim svjetskim standardima, a međunarodne norme - HACCP sustav, certifikati EN ISO 9001:2008 i IFS International Food Standard predstavljaju garanciju kontinuiteta kontrole kvalitete, zdravstvene sigurnosti i standarda u tehnologiji proizvodnog procesa. Osim na policama svih većih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, PPK proizvode plasira i na njemačko, mađarsko, bugarsko, belgijsko, austrijsko, slovensko i ostala tržišta EU te preostalog dijela Europe. Rast prihoda od prodaje u 2019. nastavak je višegodišnjeg uzlaznog trenda poslovnih rezultata. Prihodi ostvareni u prošloj godini, koji su premašili 1,2 milijardi kuna, predstavljaju porast za 5,4 posto u odnosu na 2018. godinu, dok ostvarena bruto dobit iznosi 22,7 milijuna kuna. Prihodi od prodaje u inozemstvu porasli su čak 27,39 posto u odnosu na godinu ranije, a njihov udio u ukupnim prihodima na kraju 2019. godine iznosio je 9,3 posto, ističe Miljak.

  U fokusu primarna proizvodnja

  -U 2019. godini tvrtka je realizirala i brojne investicijske projekte. Osim ulaganja u proizvodne kapacitete, završen je projekt obnove i rekonstrukcije farme Šumbar vrijedan 18 milijuna kuna te je istovremeno na ovoj farmi započeo projekt širenja kapaciteta. Primarna proizvodnja inicijalni je dio cijelog sustava pa tako PPK stavlja velik naglasak na ostvarenje samodostatnosti u domaćem uzgoju. U planu je daljnji razvoj primarne proizvodnje s dodatnim kapacitetima, a osim vlastitog uzgoja, unutar sustava Grupe Pivac razvijen je model kooperacije koji obuhvaća suradnju s više od 80 domaćih uzgajivača svinja i junadi. Godišnji uzgojni kapacitet na razini grupacije iznosi oko 10.000 grla junadi i oko 175.000 svinja. U skladu s poslovnom politikom društvene odgovornosti, PPK se u svom poslovanju vodi načelima zaštite okoliša i visokim ekološkim standardima. Jedna je od nedavnih investicija i izgradnja solarne elektrane snage 1,2 MW, a usmjerenje na održivu proizvodnju dodatno potvrđuje lani pokrenut projekt izgradnje biološko-mehaničkog pročistača tehnoloških otpadnih voda, naglašava.

  Daljnje jačanje pozicije

  - U vremenu pred nama i dalje ćemo ulagati u razvoj, nove tehnologije te primarnu proizvodnju, ništa manjim intenzitetom i žarom nego što smo radili svih ovih godina. Kontinuirano ćemo poboljšavati proizvodne procese. Ponekad će to biti malim koracima, ali odlučni smo u tome da neprestano idemo naprijed. Očuvat ćemo tradiciju i kvalitetu karlovačkih mesarskih obrta, te ulagati u ljude kao našu najveću vrijednost. Nastavit ćemo jačati našu poziciju na domaćem i pogotovo na inozemnom tržištu, kako bismo postali još veći pokretač razvoja gospodarstva, na dobrobit cijele zajednice u kojoj djelujemo, poručuje Miljak.

  Grupa Pivac jedna od najvećih mesnih industrija u ovom dijelu Europe

  Grupa Pivac jedna je od najvećih i najrespektabilnijih mesnih industrija u ovom dijelu Europe, a obuhvaća tri mesoprerađivačke tvrtke: PPK karlovačku mesnu industriju, Mesnu industriju Vajda i Mesnu industriju Braća Pivac. Pogoni za proizvodnju svježeg mesa i mesnih prerađevina nalaze se u Karlovcu, Čakovcu i Vrgorcu, a Grupa je najprepoznatljivija po proizvodnji pršuta s godišnjim kapacitetom od preko 350.000 komada od čega je više od 150.000 zemljopisno zaštićenih Dalmatinskih pršuta. Grupa Pivac zapošljava više od 2.000 ljudi, ima preko 250 vlastitih maloprodajnih objekata diljem Hrvatske, surađuje sa svim većim trgovačkim lancima na hrvatskom tržištu te svoje proizvode plasira na europsko tržište.

  Uključili se u prikupljanje pomoći za stanovnike Sisačko-moslavačke županije

  Donacijom prehrambenih i higijenskih proizvoda PPK karlovačka mesna industrija i cijela Grupa Pivac uključili su se u akciju prikupljanja pomoći za stanovnike Sisačko-moslavačke županije.

  -U stalnom smo kontaktu s nadležnim službama i stavili smo se na raspolaganje za koordinaciju potrebnih aktivnosti. Naše su misli uz sve pogođene razornim potresom i nadamo se da im na ovaj način možemo barem malo olakšati teške trenutke koje proživljavaju, poručuje Igor Miljak.