Prvi Karlovački

Iduća tri mjeseca podizanje gotovine bez naknada na bankomatima svih banaka

25.03.2020

Koronavirus

Bankarski sektor ujedinjen, omogućili jednostavniji pristup klijentima novčanim sredstvima, a sve s ciljem suzbijanjem širenja koronavirusa

U cilju minimiziranja širenja zaraze koronavirusom Hrvatska narodna banka kreditnim institucijama dala je preporuku za izdavanje debitnih kartica za najugroženije potrošače kao i za izdvojeno vrijeme rada poslovnica za umirovljenike.

Isto tko HNB je uzimajući u obzir preporuke Stožera civilne zaštite RH i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u vezi s minimiziranjem kretanja i međusobnih kontakata, dala preporuku bankama da privremeno ukinu naknadu fizičkim osobama za transakcije na bankomatima izvan vlastite mreže u Hrvatskoj. Time se želi pridonijeti smanjenju rizika od zaraze, jer se u tom slučaju građani ne bi koristili udaljenijim bankomatima svoje banke, već bi koristili najbliži raspoloživi bankomat čime bi se izbjegli dodani troškove.

Prva je preporuku primijenila Erste banka. Oni su već u utorak privremeno ukinuli naknade za podizanje gotovog novca na bankomatima drugih banaka i toga će se držati iduća tri mjeseca. U tom će razdoblju klijenti gotovinu moći podizati bez naknade i na EFT POS uređajima drugih banaka, poštanskih ureda te prodajnih mjesta na kojima je to moguće.

Donošenjem te odluke Erste banka je postupila u skladu s preporukama HNB, koje nalažu dodatno olakšavanje pristupa klijentima svojim novčanim sredstvima, u situaciji kada odluke tijela javnih vlasti ograničavaju mogućnosti kretanja, odnosno minimiziraju sve vrste kontakata s ciljem suzbijanjem širenja koronavirusa, podsjećaju iz banke. Član Uprave Erste banke, Zdenko Matak, naglašava da je u novonastaloj situaciji cilj klijentima olakšati obavljanje svih osnovnih funkcija upravljanja osobnim financijama.

Naknade za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka tijekom iduća tri mjeseca ukida i Hrvatska poštanska banka, a od jučer, isto su učinile Zagrebačka banka, Raiffeisen i Privredna banka Zagreb.