Prvi Karlovački

Iako je već sredina rujna, koncentracije peludi ambrozije u zraku i dalje su vrlo visoke

Autor: Sunčica Laić

14.09.2021

Mozaik

Iako je već sredina rujna, koncentracije peludi ambrozije u zraku na području grada Karlovca i dalje su vrlo visoke.

-Uspoređujući podatke s mjerenjima iz prošle godine, ove godine nam je izgleda ambrozija produljila razdoblje cvjetanja jer prošle godine u ovo vrijeme nismo imali tako visoke koncentracije peludi ambrozije u zraku grada Karlovca, istaknula je Željka Cerovac, voditeljica Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju i biološki monitoring vanjskog zraka.

Kazala je kako ambroziji pogoduj ovakvi vremenski uvjeti kada su noći hladne, ima dovoljno vlage, a tijekom dana su temperature zraka visoke.

Tako trenutačno bilježimo oko 300 peludnih zrnaca peludi ambrozije u jednom kubnom metru zraka, što naravno kod velikog dijela naših sugrađana koji pate od problema alergije na ambroziju, izaziva određene zdravstvene probleme, a to su najčešće suzenje očiju, curenje nosa i kihanje. Tako našim sugrađanima i dalje preporučamo da redovito prate peludne prognoze na web stranicama Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije i putem lokalnih medija. Nadamo se da će ove promjene vremenskih prilika koje su najavljene, kiša i možda nešto niže temperature smanjiti te koncentracije peludi ambrozije u zraku, ali u to naravno ne možemo biti sigurni jer ne znamo kakvo nas vrijeme nakon tih kratkih kišnih epizoda očekuje. Ako ćemo i dalje imati ovako visoke dnevne temperature zraka, možemo očekivati i daje visoke koncentracije peludi ambrozije, napominje.

Uz pelud ambrozije, kako navodi Cerovac, u proteklih nekoliko dana i koncentracije peludi trave su se iz vrijednosti niskih koncentracija pomakle u vrijednost umjerenih koncentracija što, kako se pretpostavlja uzrokuje još dodatne probleme našim sugrađanima.

-Osobe koje pate od alergija na pelud biljaka trebaju i dalje poštovati sve mjere, a to je prvenstveno koristiti terapiju propisanu od strane liječnika, ukoliko je moguće izbjegavati boravak na otvorenom kada su koncentracije peludi biljaka najviše, odnosno od 10 do 14 sati. Također, preporuka je da ako je moguće ne suše rublje na vanjskom zraku, a tko ima kućne ljubimce da ih pri povratku u kućne prostore iščetka i opere kako bi se smanjio unos peludi alergogenih biljaka, poručuje Cerovac.