Prvi Karlovački

I u Karlovcu predstavljen projekt #RESPECTUS Lily

23.09.2019

Karlovac

Startas tenisice „#RESPECTUS Lily“ samo danas naši sugrađani u prodavaonicama Borova mogu kupiti po posebnim cijenama, a dio novčanih sredstava prikupljen tom prodajom bit će doniran u humanitarne svrhe, s ciljem sprječavanja nasilja nad ženama.

Policijska uprava karlovačka, zajedno sa partnerima Savezom udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije, Ženskom grupom Karlovac Korak i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Karlovačke županije , danas je u Karlovcu predstavila preventivni projekt „Lily“ koji je usmjeren na sprječavanje svih oblika nasilja prema ženama.

Između ostalih, na nacionalnoj razini, ovom projektu priključila se je i tvrtka Borovo iz Vukovara, koja je za kampanju dizajnirala limitiranu ediciju Startas tenisica „#RESPECTUS Lily“ koju samo danas naši sugrađani u prodavaonicama Borova mogu kupiti po posebnim cijenama, a dio novčanih sredstava prikupljen tom prodajom bit će doniran u humanitarne svrhe, s ciljem sprječavanja nasilja nad ženama. Darko Bratić, načelnik PU karlovačke kaže da Ministarstvo unutarnjih poslova sudjelovanjem u ovom projektu daje svoj doprinos boljoj vidljivosti i senzibilizaciji  stanovništva prvenstveno muškoj populaciji da nema tolerancije na nasilje.

-Ovo današnje predstavljanje projekta Lily je samo jedan mali segment onoga što mi kao policija radimo na zaustavljanju i prevenciji nasilja u obitelji, nad ženama i nasilničkog ponašanja uopće. Puno stvari se radi koje se „ne vide“, a to su različite edukacije, okrugli stolovi, stručna savjetovanja i radionice, a sve ima za cilj senzibilizaciju žrtve da prijavljuje nasilje ali i nasilniku ukazati na činjenicu da nasilje nije rješenje, kaže Bratić.

Na novinarsko pitanje je li nasilničko ponašanje u obitelji u porastu, Bratić je izjavio da se iz godine u godinu bilježi porast broja nasilničkog ponašanja u obitelji, ali razlog za to je, kaže, što ljudi djela više prijavljuju, a ne što se ona više događaju. Sreća je što ove godine nismo zabilježili kaznena djela nasilja sa najtežim posljedicama, zaključuje.

Blaženka Presečan predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije, naglasila je da se ovaj projekt itekako tiče žena s određenim invaliditetom, jer ako su žene najčešće žrtve nasilja, onda su žene s invaliditetom dvostruke žrtve.

-To ne treba posebno niti objašnjavati, jer je njima dvostruko teže. Svako nasilje je zapravo ponižavanje i gaženje ljudskog dostojanstva, posebno se to odnosi na osobe s invaliditetom, gdje bi zapravo i u svakodnevnim situacijama trebali imati puno više razumijevanja, a kad se radi o nasilju onda opet dvostruko više. Nažalost, osobe s invaliditetom su najčešće ovisne o svom zlostavljaču i ovise o njihovoj dobroj volji.

Vrlo važan partner na projektu Lily je i Ženska grupa Karlovac-Korak. Mirjana Duduković iz Koraka naglasila je da nasilja nema ništa manje, možda ga ima čak i više, samo što je ono sada vidljivije i češće se prijavljuje i procesuira u odnosu na prošle godine

-Svaka prijava nasilja mora se shvatiti jako ozbiljno i mora se rješavati što prije. Naš najveći problem je što se ono sporo rješava, svi odrade svoj posao i policija i Centri, ali i dan danas najviše zamjerki imamo na sudstvo. Procesi su dugotrajni, a zlostavljana žena, najčešće s djecom nema zagarantiranu sigurnost do okončanja sudskog postupka.

Program „Lily“ je nazvan po nadimku sutkinje Ljiljane Hvalec, usmrćene 22. rujna 1999. godine, u krvavom pohodu muškarca koji je tijekom brakorazvodne parnice s pištoljem ušetao u sudnicu na Općinskom sudu u Zagrebu i ubio sutkinju Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Hrvatski Sabor proglasio je 2004. godine, 22. rujna, Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na smrtno stradale žrtve.

U sklopu prigodnog programa koji se održao na Trgu Milana Šuflaya pripadnici Interventne jedinice policije, PU karlovačke  izveli su tematsku pokaznu vježbu, a u zajedničkoj vježbi tehnika samoobrane pridružile su im se predstavnice Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije i Ženske grupe Karlovac – Korak. U glazbenom dijelu programa sudjelovao je Bob Milan, a Forum kazalište Saveza, izvelo je scene nasilja i time prikazo kako se krše temeljna ljudska prava, sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova. (rb)

Foto: i.č.