Prvi Karlovački

I Specijalna bolnica za produženo liječenje Duga Resa ide u energetsku obnovu

19.08.2019

Županija

Radovi su ukupno vrijedni 10,566 milijuna kuna, a izvodit će ih djelatnici dugoreške tvrtke Kolos

Ugovor za energetsku obnovu Specijalne bolnice za produženo liječenje Duga Resa, potpisale su danas ravnateljica navedene bolnice Višnja Mihalić Mikuljan i ispred izvođača radova direktorica tvrtke Kolos, Vlatka Lorković Ivšić.

Radovi su ukupno vrijedni 10,566 milijuna kuna. Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava koje smo dobili iznosi 6, 056 milijuna kuna, a Županija je do sada za projekt izdvojila dva milijuna kuna. Predali smo i zahtjev za sufinanciranje tog projekta Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 2,742 milijuna kuna i čekamo odgovor, istaknula je ravnateljica bolnice, Mihalić Mikuljan, naglasivši kako će im investicija donijeti velike uštede na energentima.

Vlatka Lorković Ivšić naglasila je kako im je želja da posao bude napravljen kvalitetno i u roku ponajviše na zadovoljstvo pacijenata ove bolnice.

Rok za dovršetak radova je 30. travanj iduće godine, a investicija između ostalog obuhvaća radove na vanjskim oblogama u novom dijelu bolnice i unutarnjim oblogama na starom dijelu bolnice, elektro radove,  izradu nove kotlovnice i solarnu elektranu za rasvjetna tijela.

Izvođač radova je tvrtka Kolos, podizvođač za elektro radove tvrtka ENA, a za kotlovnicu tvrtka FRAK.

Župan Damir Jelić istaknuo je kako je ovo jedan u kontinuitetu projekata Karlovačke županije u Dugoj Resi.

Podsjetio bih na predivan projekt energetske učinkovitosti Srednje škole, zatim na projekt kojem svjedočimo a dat će rezultat ove zime u „gornjoj“ školi, a nedavno smo u Domu zdravlja bili na sličnom projektu, ali ni blizu ovom koji je sada u nizu u dugoreškoj bolnici, istaknuo je Jelić.

Naglasio je i kako su ovih 10-ak milijuna kuna uistinu ogromna sredstva te da ovakvih ulaganja od kada je bolnica izgrađena nije niti bilo.

-Mislim da je to jasna poruka da budućnost ove institucije itekako postoji i pred nama su uvijek izazovi koji su vezani uz zdravstvo na tri razine. Prva je ulaganje u infrastrukturu, u ono što je materijalno vidljivo, druga je ulaganje u tehničku opremljenost koja je nužna da bi se bolnica ili bilo koja institucija napose u zdravstvu mogla nositi s izazovima modernog vremena, a sve na dobrobit ljudi. A treća i najvažnija stvar su ljudski potencijali. Pokušavamo nekako koliko je u našoj Strategiji zacrtano te tri stvari staviti u ravnotežu kako bi uistinu mogli odgovoriti izazovima modernih vremena, poručio je Jelić.

Pomoćnica ravnateljice bolnice za kvalitetu, Jadranka Golubić kazala je kako ovaj projekt daje višestruke koristi kako za pacijente, tako i za zaposlenike, te za daljnji razvoj bolnice.

Zaposlenici će naravno imati ugodniju radnu atmosferu, a s obzirom da jako puno rade i da imamo vrhunske stručnjake, mislim da su to zaslužili. Našim pacijentima će sigurno biti ugodnije boraviti u energetski učinkovitom objektu. Imat će kvalitetnije usluge i smještaj, a uštede koje će biti ostvarene tijekom svih daljnjih godina prije svega na energentima moći ćemo usmjeriti na daljnji razvoj bolnice, istaknula je između ostalog Golubić.

Ujedno je sve pozvala na strpljenje tijekom izvođenja radova koji bi fizički mogli započeti već idući tjedan.

Predsjednik Odbora za zdravstvo Karlovačke županije, Amirudin Talakić rekao je kako će ovaj projekt pridonijeti procesu unapređenja bolničkih sadržaja.

Već danas Specijalna bolnica za produženo liječenje Duga Resa vjerojatno predstavlja perjanicu u Republici Hrvatskoj. To je manje poznato našim ljudima, ali tomu je definitivno tako. Svi ovi projekti su hvalevrijedni i sigurno će doprinijeti da se taj proces unapređenja bolničkih sadržaja razvija u jednom afirmativnom smjeru i da ovi sadržaji zapravo sadržavaju nove perspektive i mogućnosti za naše pacijente prije svega, ali i za bolničko osoblje koje će u tom novom ambijentu sigurno moći pružati zdravstvenu zaštitu na jedan korektniji način nego što je to bilo do sada, unatoč činjenici da je ona i danas na vrlo visokoj razini, naglasio je Talakić.

Dodao je i kako će Odbor za zdravstvo Karlovačke županije u kojem sjedi veliki broj eminentnih karlovačkih liječnika svakako podržavati tu perspektivnost i činiti sve da Karlovačka županija osigura sredstva i za nove investicije i sadržaje (sl)

Foto: (ič)