Vrijednost uređaja je preko 16 tisuća kuna, a educirano je 15-tak laika za rad

I šesta općina u županiji dobila AVD uređaj

VIŠE IZ RUBRIKE

    Ispred ordinacije opće medicine u Netretiću danas je postavljen automatski vanjski defibrilator. To je šesta općina u županiji koja je dobila ovaj uređaj, vrijednost kojeg je preko 16 tisuća kuna.

     -Postavljanje AVD uređaja odvija se u sklopu Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce, spasi život“ u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu. U posljednje dvije godine uređaji su već postavljeni u općinama Lasinja, Generalski Stol, Plaški, Saborsko i Žakanje. Postavljanje takvog uređaja uz edukaciju volontera u lokalnoj zajednici što je zapravo najvažnije posebno je bitno u depriviranim područjima s ciljem pružanja prve medicinske pomoći osobama koje su doživjele srčani zastoj. Uređaj je integriran sa Zavodom za hitnu medicinu Karlovačke županije te svako njegovo aktiviranje zapravo izravno šalje poziv najbližem timu hitne medicinske pomoći s točnom lokacijom gdje se uređaj nalazi, rekao nam je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije Nikša Antica.

    Što se tiče rane defibrilacije, Hrvatska ima preko 600 AVD uređaja, a ono što posebno veseli da je educirano 15-tak laika i to od strane nacionalnih instruktora hitne medicine kojih karlovački Zavod ima preko 12. Važno je napomenuti da se ovim programom uređaji ugrađuju na najfrekventnija mjesta u Karlovačkoj županiji što će biti nastavljeno i 2020. godine.

    Puštanju u rad ovog uređaja prisustvovali su ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Maja Grba Bujević, zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar i načelnik Općine Netretić Marijan Peretić. (m.m.)