Još samo dvije škole, kojima je osnivač Grad Karlovac čekaju energetsku obnovu

I Područna škola Tušilović energetski obnovljena

VIŠE IZ RUBRIKE

  Završena je energetska obnova u Područnoj školi Tušilović koja je sufinancirana sredstvima Europske unije. Sredstava je putem natječaja osigurao Grad Karlovac, bespovratnih nešto više od 437 tisuća, a ukupna vrijednost investicije je 782 tisuće kuna.

  -Energetskom obnovom među ostalim unaprijeđen je energetski razred građevine od E na C kategoriju, smanjena je emisija CO2 za 12,55 posto, a što je najvažnije postignuta je energetska uštedu od 36.592 kWh na godinu. Kao što je projektom bilo i planirano, ugrađena je toplinska izolacija vanjskih zidova i stropova prema tavanu, zamijenjena dotrajala drvena stolarija novom PVC sa izo staklom, te izgrađena kotlovnica centralnog grijanja na pelete. Projektom je unaprijeđeno stanje u lokalnoj zajednici, a posebno je popravljena kvaliteta boravka u PŠ Tušilović za učenike, djelatnike i korisnike škole, izjavio je voditelj projekta Robert Vodopić.

  Ravnateljica Osnovne škole Turanj, Snježana Žunac rekla je da je stanje u PŠ Tušilović prije energetske obnove bilo jako loše, zgrada je bila dotrajala kao i grijanje i stolarija, pa je bilo gotovo nemoguće tijekom hladnijih dana kaminkama zagrijati učionice na ugodnu radnu temperatura za 27 učenika, tri učitelja i domara.

  -Pored sredstava koje smo dobili od EU fondova i našeg osnivača Grda Karlovca, javili smo se i na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja na kojem smo isto tako prošli i bespovratno dobili oko 166 tisuća kuna, pa smo i na taj način rasteretili našeg osnivača Grad Karlovac u davanju sredstava za energetsku obnovu, kaže Žunac.  Izuzetno smo zadovoljni kvalitetom radova koje je radila tvrtka Gipsmont, a primopredaja je izvršena 27.studenog prošle godine. Sve je napravljeno onako kako je prvotno dogovoreno i u školi osim što je poboljšana kvaliteta  života i rada, ona i estetski drugačije i ljepše izgleda.

  Gradonačelnik Damir Mandić naglasio je da se posljednjih godina posebna briga vodi o područnim školama u ruralnom dijelu i njihovom energetskom poboljšanju.

  - Ovo ulaganje višestruko se isplatiti i rezultat je strategije i promišljanja o tome da svi naši školarci moraju imati iste kvalitetne uvjete života i rada u svim našim školama bez obzira nalaze li se one u centru Karlovca ili prigradskim mjestima, istaknuo je gradonačelnik Mandić. Još je naglasio da nakon energetske obnove PŠ Tušilović, samo dvije škole kojima je osnivač Grad Karlovac čekaju na energetsku obnovu, a to su OŠ Turanj i Braća Seljan, na čiju obnovu, nada se gradonačelnik nećemo dugo čekati. (rb)

  Foto r.b.

  Projekt je sufinancirala EU iz EU fonda za regionalni razvoj Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“.