Grad Karlovac

I ove godine potpore male vrijednosti za mehanizaciju

VIŠE IZ RUBRIKE

Uvijek dobrodošle potpore

Određena sredstva za poljoprivrednike će u Gradskom proračunu uvijek biti osigurana, poručio je gradonačelnik Mandić.

Podjela Rješenja o dodjeli potpora male vrijednosti za mehanizaciju upriličena je danas u prostorijama DVD-a Koritinja.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, Daniela Peris tom prilikom je rekla kako se u Gradu Karlovcu svake godine trude zadržati što veći iznos u proračunu upravo za podjelu potpora male vrijednosti poljoprivrednicima koji su izrazito važni za očuvanje, revitalizaciju i razvoj ruralnog kraja na području grada Karlovca.

Naglasila je i kako ih u Gradu Karlovcu posebno veseli što su i mladi poljoprivrednici uključeni i aktivni i da imaju dovoljno ulaganja u poljoprivredu, odnosno u mehanizaciju.

-Od svih prijava koje smo dobili, vi ste uložili ukupno 163.785 eura po ovom javnom pozivu vezanom za mehanizaciju, a Grad je u tom sudjelovao ukupno s 80.966 eura i vjerujem da iako je to potpora male vrijednosti, da vam ipak donekle pomaže u vašoj djelatnosti, izjavila je Peris.

Peris je otkrila i kako je Grad Karlovac u pripremama za javni poziv za komasaciju zemljišta u Šišljaviću, a na inicijativu tog mjesnog odbora.

-Radi se o nekih 600 hektara zemljišta na području MO Šišljavić. Sada radimo katastarsku analizu, geodetske analize... Nekih 8.440 katastarskih čestica koje će biti uključene u tu komasaciju. Rok za prijavu na ovaj javni poziv je do kraja ove godine. Nadamo se da ćemo proći na pozivu i na taj način pomoći okrupnjavanju poljoprivrednog zemljišta i njegovog stavljanja u funkciju kako bismo imali veće čestice i uređeno poljoprivredno zemljište, kazala je između ostalog Peris

Gradonačelnik Damir Mandić je rekao da što se tiče Gradskog proračuna, određena sredstva će za poljoprivrednike uvijek biti osigurana.

-Ove potpore za mehanizaciju su svaki put bile nekako najzanimljivije i ta sredstva su se najprije potrošila. Došli smo u jednu fazu da već godinama idu te potpore po raznoraznim osnovama, a svake godine je stanje u poljoprivredi sve teže i teže, što nije samo pitanje Karlovca već cijele Hrvatske. Prije svega, svima vama koji još uvijek jeste u poljoprivredi treba stvarno odati priznanje što se bavite tom djelatnošću i nekakav naš cilj je bio da  prije svega potpore idu onima kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost, a  ne usput, ali očito je da ćemo morati svi zajedno tražiti nekakva kreativnija i inovativnija rješenja kako svemu tome dati neku dodanu vrijednost, poručio je Mandić.

Ispred svih poljoprivrednika, na potporama je zahvalio Matija Vukić.

-U posljednje vrijeme je bavljenje poljoprivredom jedan vrlo izazovan posao, osobito zbog ovih vremenskih uvjeta koji nam nanose štetu, tako da nam je svaka potpora od Grada dobrodošla, istaknuo je Vukić.