Okrugli stol u povodu Međunarodnog dana invalida

I osobe s invaliditetom su turisti pa destinacije treba učiniti pristupačnima

VIŠE IZ RUBRIKE

Pristupačni turizam

Moram reći da smo na samom početku i da su tek neki prvi koraci napravljeni u smislu prilagođavanja u smislu pristupačnosti turizma, rekla je Marina Burić

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca na Veleučilištu je održan okrugli stol s temom „Pristupan turizam u Karlovačkoj županiji“. Organizator je Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije u suradnji s Veleučilištem.

-Naime, osobe s invaliditetom ostvaruju svoje potrebe i kao turisti, a jako se malo pažnje posvećuje izjednačavanju mogućnosti za osobe s invaliditetom na području turizma; od onih temeljnih stvari, arhitektonskih prepreka do prepreka primjerice za gluhe osobe. Zato je potrebno ispočetka surađivati sa svim ustanovama, obrazovnim zajednicama, zapravo sa svim dionicima u društvu koji mogu pridonijeti da se i ta tema pokrene, rekla je Blaženka Presečan, predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom.

Presečan je napomenula da će ovim okruglim stolom tek načeti ova temu, ali veliki su potencijal gosti s invaliditetom pa bi se Hrvatska općenito, ali i Karlovačka županija po pitanju turizma treba potruditi iskoristiti tu mogućnost.

-Osobe s invaliditetom pogotovo iz zapadnih zemalja imaju i financijska sredstva, ali i volju i želju putovati i doživjeti što i svi drugi. Mi smo zemlja koja težimo biti turistička zemlja i zaista je došlo vrijeme da se pokrenemo i u tom smislu, da olakšamo i našim osobama s invaliditetom, ali i svim strancima koji bi vrlo rado došli, a čije će prvo pitanje biti, kad prosijede svoj upit, koliko je destinacija pristupačna.  

Koliko su Karlovac i gradske turističke atrakcije pristupačne osobama s invaliditetom govorila je  direktorica Turističke zajednice grada Karlovca, Marina Burić.

-Moram reći da smo na samom početku i da su tek neki prvi koraci napravljeni u smislu prilagođavanja u smislu pristupačnosti turizma. Pristupačni turizam je zapravo kontinuirano prilagođavanje turističkih destinacija sa svim sadržajima.  Mi smo se zapravo prvenstveno fokusirali na fizičku pristupačnost i uklanjanje fizičkih prepreka, ali još nas puno toga očekuje da radimo na osvještavanju što sve treba napraviti. Tu mislim i na osobe s intelektualnim poteškoćama, na slabovidne i slijepe osobe, gluhe osobe , da o njima nismo vodili dovoljno računa. Dakle i atrakcije i smještajni objekti uglavnom su bili fokusirani na uklanjanje fizičkih prepreka. Takva je situacija i s Turističkim informativnim centrom u koji osobe smanjene pokretljivosti mogu doći, mogu doći do prospekata, ali recimo nemamo ništa na brajici, rekla je Burić kao i da svim dionicima u turizmu treba biti zajednički fokus prilagođavanje naše turističke destinacije.

O ovoj su temi govorili  još tajnica Saveza udruga osoba s invaliditetom Veronika Lendler i vlasnik obrta za turizam TravAbeld Siniša Kekić.