Vraćanje u poslovnu ili školsku rutinu i općenito u uobičajeni ritam može biti izvor neraspoloženja i neugodnog osjećaja. Srećom, takvo stanje možemo prevladati uz malo volje, promjenu kuta gledanja, podsjećanja na putovanje i malo brige za sebe same.

I opet ispočetka...Kako da povratak s godišnjeg odmora prođe što lakše?

VIŠE IZ RUBRIKE

  Mnogi po povratku s putovanja ili odmora padnu u sjetno raspoloženje, poznato i kao depresija nakon godišnjeg odmora. Vraćanje u poslovnu ili školsku rutinu i općenito u uobičajenu svakodnevicu može biti izvor žalosti, dezorijentiranosti i neugodnog osjećaja.

  Koliko god depresija poslije odmora može biti neugodna, možemo je prevladati uz malo volje, promjenu kuta gledanja, podsjećanja na putovanje i malo brige za sebe same.

  Kad se vratite s ugodnog putovanja najteže je odmah uskočiti u uobičajeni poslovni ili školski raspored. No, ako si priuštite dan ili dva za aklimatiziranje ovaj ćete prijelaz doživjeti mnogo blaže. Čak i kad niste prošli kroz više vremenskih zona, povratak u svakodnevicu nakon ugodnih dana odmora može biti vrlo naporan. Ako je moguće, vratite se na radno mjesto u utorak; tako ćete izbjeći živčanost ponedjeljka, a pred vama će biti samo četverodnevni radni tjedan.

  Ako ćete na posao krenuti u utorak, onda budite toliko organizirani, pa nemojte doći kući u ponedjeljak, jer tako nećete ništa postići. Vratite se s odmora u subotu, najkasnije u nedjelju.

  U mnogo slučajeva promjena načina razmišljanja o nečemu može promijeniti naše osjećaje vezane uz to. Takva promjena možda se ne može dogoditi preko noći, ali redovitim vježbanjem možete promijeniti okvir razmišljanja kako biste doista smatrali vrijednim ono što ste doživjeli na odmoru, umjesto što gunđate zbog neizbježnog povratka u rutinu.Pokušajte sagledati lijepe trenutke s odmora kao dio cjeloživotnog niza novih iskustava i trajnih uspomena.

  Zašto ne biste nešto u čemu ste uživali na odmoru donijeli kući? Recimo, ako vam se svidio jezik zemlje u koju ste putovali, možete upisati tečaj tog jezika. Mali suveniri i drugi podsjetnici na putovanje koje ćete rasporediti po stanu pomoći će u održavanju osjećaja uzbuđenja i otkrivanja koji vas je obuzimao na odmoru. Također će vam proširiti obzore i pojačati razumijevanje za druge kulture.

  Ako ste istinski nesretni i neispunjeni po povratku kući, možda vam ne nedostaje samo putovanje. Odmor je zabavan zato što nudi ugodan predah od monotonije, od obiteljskog i poslovnog života, no ako se osjećate jadno kod kuće ili na poslu, možda biste trebali razmotriti koje bi vas promjene učinile sretnijima. Takvo bi vam promišljanje moglo pomoći da uvidite što je u vašem životu dobro, a što vas čini nesretnima. (zivim.gloria.hr /a.r.)

  Foto: Pixabay