Klasika na vodi, Slunj 2023.

Hvalevrijedan projekt Glazbene škole Karlovac na demografski oslabljenom području grada Slunja

VIŠE IZ RUBRIKE

jačanje kompetencija za mogućnosti u turizmu

Projekt ima nekoliko dijelova, a sve zajedno usmjerava i educira učenike za rad u turizmu.

Klasika na vodi, Slunj 2023. je inovativni projekt usmjeren na jačanje kompetencija učenika umjetničke i strukovnih škola, i razvijanje svijesti o mogućnosti razvoja karijere u turizmu. Nositelj projekta je Glazbena škola Karlovac, a partneri su Srednja škola Duga Resa i Srednja škola Slunj. Projekt promovira sljedeća zanimanja: glazbenik instrumentalist, glazbenik pjevač, glazbenik teoretičar, medijski tehničar, grafički dizajner, modni tehničar i računalni tehničar. Uključuje 8 pridruženih partnera iz javnog i civilnog sektora, a usmjeren je na učenike osnovnih i srednjih škola.  Financiran je putem Javnog poziva Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 80.000 kn.

Projekt će se održati u srijedu, 3. svibnja 2023. godine s početkom u 11:00 sati koncertima učenika Glazbene škole Karlovac na nekoliko lokacija u Rastokama i na novom drvenom mostu iznad rijeke Slunjčice. Na koncertima će nastupiti učenici Područnog odjela osnovne Glazbene škole Karlovac u Slunju i njihovi vršnjaci iz Karlovca. Predviđa se oko 45 izvođača koji će izvoditi klasične kompozicije inspirirane vodom i prirodom. Učenici glazbenici-instrumentalisti, teoretičari i pjevači sudjelovat će u produkciji koncerata, koja uključuje logističku, tehničku i sadržajnu pripremu (priprema notnog materija, odabir repertoara, tonske pripreme, ugađanje instrumenta, postavljanje stalaka za note i instrumenata na lokacije na kojim će se održavati program, osmišljavanje i tisak programa....)

Za tu priliku će modni tehničari osmisliti modni detalj za učenike glazbene škole koji će biti temeljeni na tradicijskoj nošnji slunjskog kraja, a bit će izrađene od recikliranih materijala. Najavu za koncert će osmisliti grafički dizajneri koji će dizajnirati logo projekta, kao i sve vizuale potrebne za tiskanje plakata, programa, objava na portalima, tisak na majicama. Koncerte će snimati i fotografirati medijski tehničari, a računalni tehničari će izložiti svoje proizvode kao što su automobil, romobil i bicikl na solarni pogon. Posjetitelji će imati priliku obići lokacije koncerata na suvremenim tehnološkim i ekološkim prijevoznim sredstvima.

Svoje ekološke proizvode će posjetiteljima ponuditi i lokalni OPG-ovi na štandovima koji će biti postavljeni u blizini lokacija koncerata.

Poznato je da u Hrvatskoj zbog negativnog demografskog trenda i iseljavanja radne snage, posebno mladih u proteklih 8 godina populacija naših srednjoškolca umanjena za 19,5 posto. Uz to, poslovi se zbog ubrzane digitalizacije i automatizacije mijenjaju velikom brzinom. Za te velike promjene potrebno je bolje povezivanje  tržišta rada i sustava obrazovanja.

Grad Slunj nema razvijenu industriju i sve gospodarske grane svedene su na rad OPG- ova, ugostiteljstvo i turizam. Blizina Plitvičkih jezera i preko milijun posjetitelja godišnje nudi velike prilike za turistički razvoj tog kraja, ali i krije opasnosti od zagađenja i masovnog turizma.

Upravo će ovaj projekt zato biti realiziran na demografski oslabljenom području grada Slunja iz kojeg se posljednjih godina iselilo mnogo stanovnika i koji se u posljednje vrijeme upravo kroz razvoj turizma pokušava demografski obnoviti.

Više o projektu pročitajte u nastavku...

Klikni za ostatak članka

Nakon završetka koncerata koji će trajati oko 2 sata, sudionici projekta će posjetiti lokalni ugostiteljski objekt Petro gdje će biti organiziran ručak i gdje će se učenici upoznati s načinom proizvodnje brašna i hrane. U 15:00 sati će Slatkovodni akvarij Aquatika organizirati: Radionicu za djecu  „Od izvora do ušća - svi smo povezani“ U 16:00 sati će se u Frankopanskoj ulici u Slunju u objektu istraživačke stanice Javne ustanove Natura viva provoditi edukativni programi za učenike osnovnih škola. U 17:00  sati će se predstaviti srednje škole uključene u projekt kao i Veleučilište u Karlovcu kako bi učenicima osnovne škole promovirali zanimanja u turizmu i potaknuli ih na upis u srednje umjetničke I strukovne škole koje provode programe  kojima ulaze u svijet rada u turizmu upravo u razdoblju kad se bliže upisi u srednju školu kao i u glazbenu školu I na Veleučilište.

Za vrijeme trajanja programa članovi Udruge Karika će provoditi anketu za posjetitelje i učenike osnovnih  i srednjih škola.

Cjelokupno događanje će uz učenike medijske tehničare snimati i tvrtka Radar d.o.o. koja će profesionalno snimiti film o snimanju učeničkog filma kao i cjelokupan program Projekta te režirati multimedijalnu e-razglednicu koji će postati svojevrstan didaktički materijal.