Prvi Karlovački

HSU-ova inicijativa za uvođenje obiteljskih mirovina

14.10.2019

Politika

Sviličić: Uvođenjem obiteljskih mirovina ispravila bi se nepravda koja danas tišti preko 200 tisuća sugrađana

Hrvatska stranka umirovljenika kreće s inicijativom uvođenja obiteljskih mirovina. Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja u kojoj supružnik ne može naslijediti dio mirovine preminulog bračnog druga. Po postojećim zakonima može zadržati svoju ili uzeti 70 posto mirovine preminulog supružnika, što nije dovoljno ni adekvatno potrebama i pravednosti u koju se kune naša politička elita.

Za nas je prvi prioritet mirovinskog sustava pravednije uređenje obiteljskih mirovina. Uz vlastitu mirovinu, bračni drug mora imati pravo na dio mirovine preminulog supružnika. Vrlo često se radi o bračnim parovima koji su zajedno skupili više od 70 godina radnog staža, plaćali su doprinose, a onda npr. Jedan od njih premine brzo nakon odlaska u mirovinu i desetljeća uplate doprinosa ode u vjetar. Država naprosto taj dio ne priznaje. S jedne strane, Vlada želi iz mirovinskog sustava plaćati tzv. nacionalnu mirovinu svim ljudima koji nemaju radnog staža i nisu uplaćivali doprinose, a s druge strane supružnik koji je cijeli život uplaćivao doprinose zajedno sa svojim bračnim drugom, nema pravo na dio mirovine preminuloga, rekao je na konferenciji za medije predsjednik županijskog HSU-a Josip Sviličić i nastavio.

Time preživjeli bračni partneri u većini slučajeva tonu u siromaštvo unatoč desetljećima plaćanja doprinosa čime ih država bezrazložno i potpuno neosjetljivo svrstava u skupinu najdiskriminiranijih građana.

Stoga je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja poslao i pozivno pismo svim čelnicima političkih stranaka s umirovljeničkim predznakom u kojem ih poziva na ujedinjenje  kako bi se rascjepkano biračko tijelo umirovljenika ujedinilo i ispunilo zadane ciljeve. Inače, uvođenjem obiteljskih mirovina ispravila bi se nepravda koja danas tišti preko 200 tisuća sugrađana.

U većini europskih zemalja situacija nije kao u Hrvatskoj, nego je riješeno tako da umirovljenik ima pravo na svoju mirovinu i na jedan dio mirovine svog bračnog druga. Koliki je taj iznos za sada ne znamo, a to može biti 15,20,30 posto i to je stvar računice. Vrlo lako se izračuna i kolike su mogućnosti, a isto tako i kolika su prava tog bračnog druga bila s obzirom na njegova izdvajanja tj. koliko je imao radnog staža i izdvajao za doprinose, ističe Sviličić i zaključuje.

Cijelu proceduru pokrenut ćemo kroz Hrvatski sabor; HSU u posljednje vrijeme ima svoj klub od sedam zastupnika i putem njega ćemo predlagati ove izmjene vezane uz obiteljske mirovine. Sada je posljednji trenutak da ova Vlada učini nešto po pitanju mirovinske reforme, ustvrdio je predsjednik Županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika Josip Sviličić. (m.m.)

Foto: i.č.