Prvi Karlovački

HSP o inicijativi o zaštiti hrvatske kune i unutarstranačkim izborima

Autor: Miloš Milovanović

11.09.2021

Politika

Nisam zadovoljan trenutnom situacijom HSP-a na prostoru Karlovačke županije, izjavio županijski predsjednik Željko Belanek

Prije sjednice Predsjedništva Hrvatske stranke prava što je danas bila u Karlovcu, održana je konferencija za medije.

Predsjedništvo je raspravljalo o  inicijativi o zaštiti hrvatske kune koju pokreću zajedno s Hrvatskim suverenistima i još nekim političkim strankama te o unutarstranačkim izborima koji se prema Statutu stranke moraju provesti u iduća tri mjeseca.

HSP je na lokalnim izborima postigao zadovoljavajući rezultat; ukupno smo na državnom nivou osvojili 93 općinska, gradska i županijska mandata. Dobili smo ili sačuvali dva gradonačelnička mjesta i to u Gospiću i Popovači te smo osvojili i 12 mandata županijskih vijećnika. To je na neki način bio i signal jednog dobrog i kvalitetnog rada koji HSP provodi u protekle tri-četiri godine. Imali smo unutarstranačke izbore netom prije lokalnih izbora u siječnju ove godine. Tada je izabrano i novo vodstvo stranke. Cilj nam je što više osnažiti stranku pred nadolazeće europarlamentarne i parlamentarne izbore, rekao je predsjednik HSP-a Nikica Augustinović.

Odgovarajući na pitanje na što će naglasak staviti u budućem radu Augustinović je kazao:

Inicijativa o zaštiti hrvatske kune je na prvom mjestu i njome želimo poslati poruku hrvatskom narodu da je suverenost RH jako bitna u cijelom ovom procesu. Kada smo ulazili u Europsku uniju, HSP je jasno davao do znanja da nismo spremni za taj ulazak, a isto sada šaljemo poruku da Hrvatska nije spremna ući u europski monetarni sustav koji se nameće nekakvim ugovorima potpisanim samim ulaskom u Uniju. Ulaskom u EU  nismo  se gospodarski osnažili kako je bilo najavljivano, nego smo na neki način stagnirali. Tu je i porazna činjenica da je iz Hrvatske u razdoblju posljednjih pet godina zemlju napustilo između 300 i 350 tisuća radno sposobnih ljudi. Sa svojim partnerima na desnici u Saboru radit ćemo na temama koje će na neki način davati sugestije Vladi što bi bilo dobro i na koji način treba provoditi politiku Hrvatske unutar Europske unije.

Predsjednik Županijskog vijeća HSP-a Željko Belanek je rekao da stranka trenutno na području županije radi sa šest aktivnih podružnica. Pojašnjavajući zbog čega samo sa tim brojem Belanek je rekao:

Nisam zadovoljan trenutnom situacijom HSP-a na prostoru Karlovačke županije. Međutim, HSP kao državotvorna stranka, stranka humanosti, prava, rada i zakona vidi budućnost u novim ljudima koje ćete, nadam se, sresti kroz nekih mjesec ili dva. Pratimo aktualne situacije i putem priopćenja dajemo naša rješenja, odnosno ono što mi možemo trenutno napraviti. Situacija je trenutno zamrla te se ne daje dovoljno pozornosti ljudima koji rade i privređuju. Mladim ljudima otvorit ćemo put da jasno kažu kako oni sve vide. HSP u Karlovcu i Karlovačkoj županiji ima budućnost, zaključio je.