Prvi Karlovački

HSP Karlovačke županije o nebrizi oko prirodnog bogatstva i infrastrukture na Žumberku

Autor: Sunčica Laić

24.07.2021

Politika

Iz HSP-a Karlovačke županije danas su se osvrnuli na nebrigu oko prirodnog i kulturnog bogatstva i infrastrukture na Žumberku. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

HSP Karlovačke županije, upozorava i upoznaje  svekoliku hrvatsku javnost, kako lokalnu upravu i samoupravu, tako i državnu upravu, glede nebrige i nemara, u pogledu hrvatskog prirodnog i kulturnog bogatstva.

Obilazeći tako Žumberak, karlovački (ozaljski) i zagrebački dio, HSP ovom prigodom ukazuje na uočenu nebrigu glede cestovne (prometne) infrastrukture, posebice na području mjesnih odbora Radatović, Sekulić i Sošica, kao i na širem prostoru Svete Gere, gdje su prometnice u katastrofalnom stanju, asfaltne površine pune rupa, loša i neadekvatna  prometna signalizacija, nedostatak putokaza, te na problem makadama (neasfaltiranog puta), koji se nikako ili slabo održava.

HSP također ukazuje, na pustošenje i devastaciju šumskog bogatstva, te uočeno ne ekonomično i neracionalno gospodarenje šumskim blagom ; ogoljena brda, prepuštena eroziji tla. Također, ističe slabo održavanje ili pak zapuštenost lokalnih graničnih prijelaza, prema Republici Sloveniji, na prostoru općina Ozalj i Žumberak.

HSP ukazuje, kako se još uvijek, nakon 30 godina hrvatske samostalnosti, dio hrvatskog teritorija na Sv. Geri nalazi pod okupacijom strane oružane sile, te ističe potrebu da se prijateljska vojska susjedne države Republike Slovenije žurno udalji sa hrvatskog državnog teritorija, te tako vojarna na Sv. Geri definitivno dođe pod nadzor hrvatskih oružanih snaga, odnosno hrvatske države. Rješenje spomenutih problema (održavanje i asfaltiranje cesta, svekolika skrb oko šumskog bogatstva i graničnih prijelaza, te rješavanje problema vojarne Sv. Gere) na Žumberku, HSP vidi kao gospodarsko-turistički zamašnjak Karlovačke i Zagrebačke županije, te predlaže da se vojarni na Sv. Geri dade turističko -ugostiteljski karakter, poručuje Željko Belanek, predsjednik županijskog HSP-a.