"Ovo je važan dokaz izuzetne organiziranosti i uspješnosti veterinarske struke u Hrvatskoj", poručuje Vučković

Hrvatskoj ukinuta sva ograničenja nastala zbog klasične svinjske kuge

VIŠE IZ RUBRIKE

    Naredba o prestanku važenja Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja klasične svinjske kuge stupila je na snagu 27. prosinca, čime je Hrvatska izbrisana sa popisa zemlja članica EU u kojima su zbog izbijanja KSK na snazi bile stroge mjere ograničenja stavljanja u promet živih svinja i njihovih proizvoda s područja Vukovarsko-srijemske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Brodsko posavske županije. Time je omogućen nesmetani promet živih svinja, mesa svinja i proizvoda od mesa svinja unutar Republike Hrvatske i Europske Unije.

    Rezultat je to dugogodišnje provedbe sveobuhvatnih veterinarskih mjera nadziranja, kontrole i iskorjenjivanja ove bolesti u populaciji domaćih i divljih svinja kojim je okončano desetogodišnje razdoblje nakon zadnje pojave klasične svinjske kuge u Hrvatskoj.

     - Ovo je važan dokaz izuzetne organiziranosti i uspješnosti veterinarske struke u Hrvatskoj, koji garantira uspješno suočavanje i s budućim izazovima, od kojih svakako ističemo jedan od najopasnijih - afričku svinjsku kugu. Ovim putem zahvaljujem svim dionicima sustava na ustrajnosti i suradnji u provedbi opsežnih mjera na terenu u odnosu na klasičnu svinjsku kugu, kao i na, sigurna sam, daljnjoj kvalitetnoj i angažiranoj provedbi preventivnih mjera u odnosu na afričku svinjsku kugu, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

    Jedino se provedbom svih propisanih mjera, posebno mjera biosigurnosti od strane posjednika, ali i veterinara, može učinkovito spriječiti unos virusa ASK na naše područje, a ranim otkrivanjem pojave bolesti spriječiti njeno daljnje širenje i time smanjiti negativne posljedice. Jednako tako, u svrhu održavanja statusa  Hrvatske kao zemlje slobodne od KSK, vrlo je važna daljnja kontinuirana provedba nadziranja ove bolesti i to pasivnog nadziranja putem isključivanja KSK u uginulih i bolesnih svinja te aktivnog nadziranja uzorkovanjem svinja sukladno Programu nadziranja klasične svinjske kuge, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.