Radi se o izabranim Krupinim tekstovima u razdoblju od 1994. do 2017. godine

Hrvatsko izdanje knjige Alfreda Freddy-a Krupe pod naslovom "Mislite"

VIŠE IZ RUBRIKE

    Pučko otvoreno učilište Sveti Ivan Zelina objavilo je knjigu karlovačkog akademskog slikara Alfreda Freddy-a Krupe "Mislite". Radi se o izabranim Krupinim tekstovima u razdoblju od 1994. do 2017. godine. Urednik knjige je likovni kritičar Ante Vranković.

    -Kad je krajem 2018. godine izdavačka kuća "Blurb" iz San Francisca objavila dvojezičnu, englesko-hrvatsku zbirku "Texts / Tekstovi" Alfreda Freddy-a Krupe, odmah je postalo jasno da je riječ o vrijednom doprinosu, ne samo na području teorijskih promišljanja likovne umjetnosti, konkretno: vodenih slikarskih tehnika, već i na području likovne pedagogije, likovne umjetnosti te kulture općenito. Da je tome uistinu tako, ubrzo je potvrdila činjenica da je tu, zapravo nepretencioznu knjigu, na police svojih knjižnica uvrstio niz najuglednijih svjetskih institucija Metropolitan Museum of Art u New Yorku, British Library u Londonu, Sackler Library (bivša Ashmolean Museum Library) u Oxfordu, Umjetnička biblioteka Državnih muzeja u Berlinu, Visoka škola za umjetnost u Zürichu, Središnji institut za povijest umjetnosti u Münchenu, Auckland Art Gallery u Aucklandu, Nacionalna biblioteka Australije u Viktoriji, Chegg u Santa Clari i drugi, kazao je Vranković.

    Zbog međunarodnog uspjeha te knjige odlučeno je da se ona predstavi hrvatskoj likovnoj i kulturnoj javnosti.

    -Odlučili smo tu zanimljivu i korisnu knjigu približiti hrvatskoj likovnoj i kulturnoj javnosti, te studentima i učenicima ovim drugim, ustvari prvim hrvatskim izdanjem. U toj odluci dodatno nas je motivirala i činjenica da su u zadnje vrijeme obrazovne institucije na različitim meridijanima, od Čilea do SAD-a, svrstale Krupino stvaralaštvo uz radove najglasovitijih velikana modernog i suvremenog slikarstva kao ogledni primjer na kojem mladi mogu stjecati znanja o biti likovne umjetnosti. Ovo hrvatsko izdanje razlikuje se od prvog, američkog, kako formom, većim formatom i višim grafičkim standardima tiska, tako i sadržajem, jer je dopunjeno s nekoliko tekstova kojih u prvom, američkom izdanju, nije bilo. To je i bio razlog promjene naslova knjige, koja je ovom dopunom dobila nov naglasak i značenje. Novo izdanje, koje pružamo javnosti na korištenje, razlikuje se od prethodnih, ne osobito brojnih knjiga koje su u nas služile kao uvodi u likovno mišljenje i stvaranje, i to u samoj svojoj biti. Razlog tome neobična je okolnost da je njezin autor, akademski slikar Alfred Freddy Krupa, zbog izvanrednih ratnih okolnosti još tijekom studija, neposredno nakon što je na Likovnoj akademiji apsolvirao teme koje u svojim tekstovima obrađuje, bio pozvan da ih u osnovnoj i srednjoj školi prenosi mladima. Tako su prva dva teksta zapravo nastala kao autorove neposredne impresije i reminiscencije na rad u akvarelu i tušu, koje je u njihovoj punoj životnosti i svježini, dok su i njemu samome iskustva u tim tehnikama  još bila uzbudljiva i nova, nastojao približiti i prenijeti svojim učenicima, a kasnije, kao gost-predavač i studentima, istaknuo je urednik knjige Ante Vranković. (b.o.)