Prvi Karlovački

Hrvatski zbor sportskih novinara dodijelio godišnje novinarske nagrade

Autor: Branko Obradović

13.04.2022

Sport

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Zoranu Kovačeviću, priznanje za lokalno novinarstvo dobio je Nenad Kosović s Korčule

Hrvatski zbor sportskih novinara jučer je dodijelio godišnje novinarske nagrade za 2021.godinu. Pored brojnih gostiju koji su nazočili svečanosti u Novinarskom domu u Zagrebu bili su i Karlovčani Kruno Karin, predsjednik Europske bejzbol i softbol asocijacije te Želimir Feitl, predsjednik Zajednice športova Karlovačke županije.

Na tradicionalnoj godišnjoj dodjeli nagrada i priznanja HZSN-a u zagrebačkome Novinarskome domu odano je priznanje Zoranu Kovačeviću koji je prije točno  50 godina u Sportskim novostima objavio prvi tekst. Cijeli život Kovačević je vezan za sport, profesionalno i volonterski kao novinar i urednik, autor knjiga i publikacija, kao jedan od najbližih suradnika glavnog tajnika Zagrebačkog športskog saveza i glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora, te kao član izvršnih tijela ili predsjednik hrvačkih, košarkaških i klizačkih saveza i klubova. Izvještavao je s najvećih košarkaških natjecanja, svrstavajući se u reporterske i komentatorske velikane hrvatskog sportskog novinarstva.

Fotoreporter HINA-e Damir Senčar dobitnik je priznanja za fotografiju. Tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju Senčar je uspio snimiti sve hrvatske natjecatelje, a pritom su sve fotografije odisale aktualnim trenutkom, sportskim naporom, raspoloženjem aktera, čudnim ozračjem zbog nastupa pred praznim tribinama, ali i s ushitom dok su neki od njih primali medalje.

-Ukupno četrdeset dana u Japanu, provedenih u pandemijskim uvjetima, uz izgubljene kilograme, ostat će u ipak dobrom sjećanju kao jedan od najvećih izazova u mojoj profesionalnoj karijeri, kazao je jedan od najboljih hrvatskih fotoreportera.

Komentator Hrvatske televizije Stjepan Balog dobio je priznanje za televizijski projekt, emisiju o Europskom nogometnom prvenstvu “Europeo“ – dok je Ivan Ljubić s Hrvatske nogometne televizije dobitnik priznanja za TV prilog.

Nekadašnji sudac Zbora nogometnih sudaca Karlovca i novinar SN Branko Stipković dobio je priznanje za priču povodom 50. obljetnice malog NK Pribića i o najvećem čovjeku toga kraja kardinalu Franji Kuhariću, Anton Filić iz Večernjeg lista priznanje za feljton, a Nenad Kosović iz Marko  Polo Sporta priznanje za lokalno novinarstvo zbog izvještavanja sa sportskih događanja s područja otoka Korčule i poluotoka Pelješca, Lastova i Mljeta.

Glasnogovornik Nogometnog kluba Osijek Mario Mihić dobitnik je priznanja za press službu, dok je priznanje za publicistiku dobila knjiga 50 godina Kutije Šibica koju su uredili Anton Samovojska i Robert Šola iz Sportskih novosti, te Zvonimir Vukelić iz Večernjeg lista.

Posebno priznanje HZSN-a dobio je veleposlanik RH u Japanu Dražen Hrastić koji je za vrijeme Olimpijskih igara u Tokiju pomogao hrvatskim novinarima, unatoč strogim pravilima japanske vlade, višekratnim otkazima smještaja i rigoroznim epidemiološkim mjerama. Veleposlanik Hrastić je u  izravnim kontaktima s najvišim tijelima tamošnje vlade tražio odgovore za što bolji status reportera iz svoje domovine u dosad najzahtjevnijim Igrama u povijesti, navodi se u obrazloženju.

Priznanja HZSN dodijeljena su i dugogodišnjim prijateljima, sponzorima Atlantic grupi i Heineken Hrvatska, a preuzeli su ih menadžerica u marketingu Heineken Hrvatska Iva Vukmanić i Feđa Hudina, direktor internih komunikacija Atlantic grupe.

Svečanosti su nazočili predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i Siniša Krajač, državni tajnik u Ministarstvu sporta i turizma Tomislav Družak, ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija u Ministarstvu kulture i medija Jasna Fila Vaniček, predsjednik Sportskog saveza grada Zagreba Vjekoslav Šafranić, predsjednik Europskog baseball saveza Krunoslav Karin, predsjednik Zajednice športova Karlovačke županije Želimir Feitl i mnogi drugi uglednici iz sportskog i javnog života.

Prije svečane dodjele nagrada i priznanja održan je i radni Sabor HZSN-a na kojem je predsjednik Jura Ozmec koji je naglasio kako je HZSN u protekloj godini imao niz aktivnosti, te podsjetio na brojna ograničenja s kojima se sportsko novinarstvo suočavalo u eri pandemije, počevši od restrikcija glede putovanja, ali i na samim natjecanjima.

-Ono što je lijepo, hrvatski sportski novinari nisu prestali djelovati u vrijeme pandemije, dapače, stvarali su i kreirali, o čemu svjedoči niz knjiga i publikacija izdanih u proteklih godinu dana, kazao je Ozmec.