Hrvatski radio Karlovac od sutra ponovno prenosi Gradsko vijeće; za sada samo aktualac i važnije rasprave

VIŠE IZ RUBRIKE

  Hrvatski radio Karlovac od sutra će ponovno prenositi aktualni sat sjednica Gradskog vijeća, a prema potrebi i rasprave vezane uz neke značajnije točke dnevnog reda. Potvrdili su to danas gradonačelnik Damir Mandić i predsjednik Gradskog vijeća, Matija Furač, naglasivši kako će se aktualac ponovno prenositi nakon brojnih upita i zahtjeva od strane građana.

  Gradonačelnik Mandić rekao je kako će u skladu s tim sutra na Gradsko vijeće ići s amandmanom Gradonačelnika.

  -Nakon razgovora s predsjednikom Gradskog vijeća i interesa javnosti mi ćemo vratiti jedan dio od onih 150 tisuća kuna što se tiče prijenosa sjednica putem Hrvatskog radio Karlovca i odluka je da ćemo pronaći sredstva da se prenose aktualci i to je nekih 50-ak tisuća kuna po sadašnjem izračunu, a i u slučaju nekog posebnog interesa, neke posebne točke neće biti problema da se prenosi, istaknuo je i dodao kako će se i video prijenosi nastaviti.

  Jedna od točaka na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća bit će i prvi ovogodišnji rebalans Gradskog proračuna. Gradonačelnik Damir Mandić rekao je kako se radi o povećanju za 17, 5 milijuna kuna te će proračun sada iznositi gotovo 362 milijuna kuna.

  -Radi se o tome da je 12 milijuna kuna preneseno iz prošle godine, od toga je skoro pet milijuna kuna viškova gradskih ustanova, odnosno proračunskih korisnika, a 7,2 milijuna kuna su viškovi Grada. Od tog viška, tri milijuna kuna su realno povećanja po osnovi poreza i prireza, a ostalo su sredstva od projekata koja su bila vezana uz određene EU projekte koji nisu bila realizirani lani pa smo ih ugradili u ovaj novi proračun. Isto tako na 12 milijuna kuna dolazi četiri milijuna kompenzacijskih mjera koje smo dobili iz državnog proračuna, naglasio je između ostalog Mandić.

  Govoreći o projektima kojima su zahvaljujući rebalansu uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju, istaknuo je kako su potpunosti zatvorili Dječji vrtić Mahično, odvojili su dodatna sredstva za Geotermiku i uskoro bi trebao biti raspisan natječaj za koncesijsko područje istraživanja. Nadalje, u rebalansu su osigurali sredstva kako bi u potpunosti zatvorili financiranje energetske učinkovitosti OŠ Braća Seljan i OŠ Turanj, osigurali su određena sredstva za Oružanu, a s druge strane, što se tiče nabave udžbenika, s obzirom da će ih država u najvećem dijelu sufinancirati, Grad je prvotno osiguranih 2,5 milijuna kuna smanjio na milijun kuna…

  -Načelno, proračun je stabilan i ide svojim planiranim tijekom. Činjenica je da se u prva tri mjeseca  puni bolje od plana, pogotovo u ovom dijelu poreza i prireza što ustvari za sobom povlači činjenicu da su primanja naših građana nešto veća.  Ne možemo na osnovu ova tri mjeseca donositi neke konačne zaključke, ali se očito vidi da su u gospodarstvu plaće veće, zaključio je Mandić.

  Također, pred vijećnicima će se naći i Odluka o izradi trećih izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Karlovca.

  -Svake četiri godine jedinica lokalne samouprave, znači gradonačelnik na Gradsko vijeće donosi izvješće o stanju u prostoru kojim se razrađuju potrebe i zahtjeve svih subjekata tijekom razdoblja od četiri godine. Na Upravni odjel, odnosno na Grad Karlovac je vezano uz izmjene GUP-a, došlo 19 zahtjeva, a 35 inicijativa došlo je za izmjenama i dopunama prostorno planske dokumentacije Grada Karlovca. S obzirom da se ne može ići na izmjene svih zahtjeva, odlučeno je da će se na ove treće izmjene ići s onima za koje nije potrebna strateška procjena utjecaja na okoliš s obzirom da je za to potrebno vrijeme. I ovih 19 zahtjeva kojih je sada predloženo je usklađenje s pravnom regulativom, izmjenom određenih zakonskih okvira koji su se u ovom razdoblju dogodili kao i bitne stavke. To su usklađenje s projektom zaštite od poplava grada Karlovca, a ovim izmjenama omogućavamo i korekcije trase neizgrađene spojne prometnice gdje bi se spojila Banija i Drežnik, istaknula je između ostalog pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Vesna Ribar.  Naglasila je i kako se ovim izmjenama temeljem inicijativa gospodarskih subjekata omogućava i realizacija niza gospodarskih investicijskih projekata. (sl)

  Foto: I. Čepurkovski