Prvi Karlovački

Hrvatski biskupi i redovnički poglavari i poglavarice hodočastili svetom Josipu

Autor: Marta Marinović

07.06.2021

Karlovac

Vodstvo Crkve u Hrvata, svi hrvatski nadbiskupi, biskupi te svećenički poglavari i poglavarice hodočastili su danas svetom Josipu. Misno je slavlje predvodio uzoriti kardinal Josip Bozanić, a propovijedao je  mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

Prije samoga misnoga slavlja mons. Antun Sente, rektor Nacionalnoga svetišta je rekao:

Prije točno 334 godine na poticaj hrvatskih biskupa, na čelu sa zagrebačkim biskupom Martinom Borkovićem, hrvatski su sabornici 9. i 10 lipnja 1687. godine izabrali svetog Josipa za zaštitnika Hrvatskog kraljevstva. I danas na stranicama Hrvatskoga sabora možemo naći tekst – sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni hranitelj i Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u hrvatskom državnom saboru od redova i staleža jednoglasno je odabran. Ja ću ovome dodati blažena vremena kada su sabornici slušali hrvatske biskupe, tada su donosili i jednoglasne odluke. Godine 1972. hrvatski biskupi zauzeli su stav da je odluka Hrvatskog sabora i dalje na snazi, da zapravo nikad nije prestala i potaknuli snažnije štovanje svetog Josipa kao zaštitnika hrvatskog naroda. Godine 1987. na tristotu obljetnicu odluke Hrvatskog sabora i pedesetu obljetnicu bl. Alojzija Stepinca da izgradi Nacionalno svetište, ovu karlovačku crkvu svetog Josipa uzdigli su na čast Nacionalnog svetišta svetog Josipa, izdali statut i potaknuli vodstvo ovog Svetišta da promiče štovanje svetog Josipa u hrvatskom narodu. Koliko je meni poznato ovo je prvi puta, da hrvatski episkopat, svi hrvatski biskupi, nadbiskupi, provincijali i provincijalke, vodstvo hrvatskog redovništva zajedno hodočasti svetom Josipu ovdje u Nacionalno svetište u Godini svetog Josipa, ususret 334. obljetnice izbora svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske, rekao je mons. Antun Sente.

U svojoj je propovijedi mons. Puljić govorio o važnosti biskupa u Crkvi, o temeljnim obilježjima Crkve, a iz tih riječi je izveo zaključak o temeljnim obilježjima Bogu posvećenog života.

-Ući u apostolsko nasljeđe znači pokazati  snažnu volju u borbi za Kraljevstvo Božje. Ne sam i samostalno već zajedno sa braćom u episkopatu promicati i štiti jedinstvo vjere, zajedničku stegu te voditi brigu o stvarima koje doprinose općem dobru čitave Crkve. Bratsko zajedništvo biskupa nije obično, već sakramentalno, utkano je u tajnu biskupske službe. Stoga na ovom hodočašću čujemo jeku Pavlovih riječi učeniku i biskupu Timoteju – propovijedaj, kori, prijeti, opominji, bilo to zgodno ili ne zgodno, posvećuj i upravljaj. Prema tome i svi mi biskupi okupljeni na ovom hodočašću želimo poput apostola Petra ponoviti – na tvoju riječ Gospodine, bacit ćemo mreže. Želimo služiti Bogu, Crkvi i ljudima našega vremena i prostora, rekao je između ostaloga mons. Puljić.

Jedinstveni je ovo događaj koji se po prvi puta događa u našem karlovačkom Svetištu te je još jednom duhovna oaza Hrvatske, Nacionalno svetište svetog Josipa stavljeno u glavni fokus i pozicionira se kao jedno od bitnijih svetišta u Hrvata.

Na kraju misnoga slavlja riječ je uputio i predsjednik HRK fr. Slavko Slišković.

-Vjerujem da se je svatko od nas u svojoj službi suočio s buđenjem od snova, što se događalo i sv. Josipu, ali i sviješću o nedostatku vlastite snage da probleme koji su uzrokovali nesanicu sam riješi. Neka nam Josipov primjer i zagovor pomgne da znamo biti očevi i majke ne samo u nazivu službe nego i u srcu te prepoznati Crkvu i svoju ulogu u njoj i po riječima sv. Augustina biti sretni ne zbog vlsti kojom se vlada nego zbog ljubavi kojom služimo, zaključio je fr. Slavko.

Zahvalivši organizatorima zajedničkog susreta i rektoru Svetišta mons. Antunu Senteu, fr. Slavko Slišković  ostavio mu je zavjetnu svijeću te darovao izdanja HBK za knjižnicu Svetišta.

Foto: Dinko Neskusil