S prvim minutama siječnja Hrvatska je preuzela šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije

Hrvatska preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije

VIŠE IZ RUBRIKE

  S prvim minutama siječnja Hrvatska je preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo Vijećem Europske unije, šest i pol godina nakon što je postala članicom EU.

  Početak predsjedanja bit će službeno obilježen 9. siječnja 2020. dolaskom članova Europske komisije u Zagreb i koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

  Međunarodno otvaranje hrvatskog predsjedanja bit će 15. siječnja koncertom u Bruxellesu, na dan međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije Podunavlja.

  Sastanak povjerenika Europske komisije na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen i hrvatske vlade održat će se 9. siječnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

  Za potrebe predsjedanja uređen je dosad nedovršeni dio NSK-a, koji će biti središte hrvatskog vođenja Europske unije. U novouređenom prostoru koji je pretvoren u moderni kongresni centar na raspolaganju je velika dvorana od 550 četvornih metara, osam manjih dvorana za 60 do 80 ljudi, press centar i blagovaonica za delegate. Ondje su i prevoditeljske i televizijske kabine, videozidovi i ambulanta.

  Predsjedanje je prigoda da se zemlja predstavi u što boljem svjetlu europskoj javnosti te da se za europske teme senzibilizira domaća javnost.

  "Snažna Europa u svijetu punom izazova", slogan je koji je Hrvatska izabrala za predsjedanje Vijećem EU-a.