Ministar Božinović u obilasku

''Hrvatska ne samo da je sigurna, već je - najsigurnija zemlja u Europi''

VIŠE IZ RUBRIKE

krijumčarenje je postalo unosan posao

Prema službenim izvorima, broj ulazaka u BiH veći je za 30%, dok je istovremena ta brojka u Hrvatskoj smanjena za 11%. Ukazuje to na učinkovitost policije, objasnio je ministar, naglašavajući da je ključna strategija dobra raspoređenost, kako na samoj granici, tako i na terenu.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović bio je danas u obilasku policijskih službenika na području Policijske uprave karlovačke, koji rade na zaštiti državne granice i suzbijanju nezakonitih migracija uz područje granične crte s Bosnom i Hercegovinom.

Ministar je i ovaj put ustvrdio kako je zadovoljan poslom koji obavlja policija, kako se čini maksimalno da se spriječi krijumčarenje te da je Hrvatska u tom pogledu ne samo sigurna zemlja, već najsigurnija u Europi. Prema službenim izvorima, broj ulazaka u BiH veći je za 30%, dok je istovremena ta brojka u Hrvatskoj smanjena za 11%. Ukazuje to na učinkovitost policije, objasnio je ministar, naglašavajući da je ključna strategija dobra raspoređenost, kako na samoj granici, tako i na terenu.

- Ne zanosimo se činjenicom da će posao netko drugi raditi umjesto nas, prilagođavamo se izazovima... Ovi pokreti neće prestati, kazao je Božinović dodajući da je lani evidentirano 136.786 migranata. Radi se o Sirijcima, Afganistancima, Pakistancima, najvećim dijelom mladićima do 30 godina koji se ovdje nisu došli zadržavati već idu dalje. Nikada više od 700 do 1000 ljudi nije prespavalo u Hrvatskoj, rekao je Božinović.

Krijumčarenje je postao unosan posao, poraslo je za čak 270 posto u odnosu na lani, ako se uspoređuje mjesec siječanj 2024. s onim iz 2023.

– Cilj nam je osigurati mir i sigurnost na hrvatskim ulicama. Mi ćemo i dalje nastaviti ulagati i u ljude i u tehnologiju.

Božinović smatra da su u prihvatnom centru u Dugom Dolu kapaciteti dovoljni i da nema potrebe da se povećavaju.

Da bi Hrvatska ostala jedna od najsigurnijih zemalja, napominje ministar, nužno je nastaviti ulagati u policiju i omogućiti im adekvatne uvjete za rad.