Velike pobožnosti svetom Josipu u Nacionalnom svetištu

"Hrvatska je bila predziđe kršćanstva, u budućnosti će biti kičma kršćanstva u Europi"

VIŠE IZ RUBRIKE

Ususret Josipovu

Pri kraju misnog slavlja svoje je svjedočanstvo vjere izrekao Vladimir Lončarević profesor i predavač na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i savjetnik u Uredu Predsjednika Republike

U Nacionalnom svetištu na Dubovcu jučer su nastavljene Velike pobožnosti svetom Josipu, drugu srijedu misno je slavlje predvodio vlč. Duje Kurtović, župnik svetog Franje Ksaverskog iz naselja Švarča u srijedu 25. siječnja 2023. godine. Koncelebrirao je mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta. Pjevanje su animirali članovi župnog zbora sa Švarče.
U prigodnoj homiliji vlč. Duje je između ostalog kazao kako je razumljivo da roditelji ili obitelj od djeteta koje se bavi nekim sportom očekuje da bude u prvoj vrsti, a ne na klupi, nadalje, razumljivo je da se od djeteta koje uči svirati instrument očekuje da zasvira, je li isto tako razumljivo očekivati i od djeteta koje se krsti da živi kršćanstvo? zapitao se propovjednik i pozvao okupljene da istim žarom očekuju i potiču novokrštenika da živi vjeru krštenja kao što potiču mladog sportaša ili glazbenika da ustraje u razvijanju talenta.

Pri kraju misnog slavlja svoje je svjedočanstvo vjere izrekao Vladimir Lončarević profesor i predavač na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i savjetnik u Uredu Predsjednika Republike.

-Svatko od nas, pa bio i najveći vjernik, mora jednom "pasti s konja" odnosno mora doživjeti Boga na jedan poseban način. Nakon jednog takvog "pada" počeo sam redovito dnevno moliti krunicu. Ponekad mi muški mislimo da je to ženska molitva. Međutim krunica je itekako i muška molitva, rekao je Lončarević i u nastavku dodao:

-Litanijski zazivi svetom Josipu sadržavaju sve ono što se odnosi na naš muški habitus. Ti zazivi jesu pravo nadahnuće nama muškarcima. Nadalje kaže se da žena drži tri kuta kuće. No, postoji i onaj četvrti kut bez kojega ta tri kuta padaju. Jedna moja dobra prijateljica kaže da muž drži taj četvrti kut i ženu. Ima nešto u tome. Slažem se da žene nose tri kuta kuće, ali im je potreban i oslonac, a očevi i muževi trebaju biti taj oslonac. Sveti Josip je uzor kojega treba nasljedovati.

-Neće nas spasiti ni novci, ni europska sredstva, sve to jest dobro, ali bit svega i naših obitelji i našeg naroda jest duhovna podloga. Mi smo narod koji je prošao velike kušnje kroz povijest, ali iz svih tih teških situacija Bog nas je preko naših svetih ljudi vodio do ovdje. Siguran sam da Hrvatska ima posebnu ulogu u povijesti koja se više puta pokazala. Terezija Neumann, poznata mističarka je rekla našem pateru Petru Pericu, mučeniku da je Hrvatska bila predziđe kršćanstva, a da će u budućnosti biti kičma kršćanstva u Europi. Mislim da to vrijeme sad dolazi. Mi se sad borimo s određenim nevoljama, tuku nas demografske brige, sve nas je manje, ali vjerujem da i tu našu raseljenost po svijetu ne treba gledati kao prokletstvo već kao neku vrstu blagoslova jer kad bi to bilo bez Božje volje i providnosti ona bi bilo prokletstvo. Vjerujem da naše nevolje ne mogu biti prokletstvo već su one blagoslov, zaključio je svoje svjedočanstvo profesor Lončarević.