Prvi Karlovački

Holistički pristup zdravlju kaže: Ne liječite bolest, nego čovjeka!

Autor: Ivica Pilaković

09.08.2022

Mozaik

Boško Dotlić, certificirani naturopat i holistički iscjelitelj

RAZGOVOR O ZDRAVLJU

Pojam holistički doslovno znači potpun i ovaj pojam predstavlja sveobuhvatan pristup nečemu. Karlovčanin Boško Dotlić koji je poslom vezan za Italiju, posljednjih se godina sve više posvećuje popularizaciji holističkog pogleda na zdravlje i život. Razgovor s Boškom Dotlićem objavljen je i na talijanskoj televiziji u u programu Zdravlje u pokrajini Friuli Venezia Giulia. Razgovarali smo s Dotlićem s ciljem da vam predstavimo goleme mogućnosti holističkog pristupa liječenju.

U kojoj mjeri bolesna osoba može pridonijeti vlastitom ozdravljenju?

-Pacijent bi sam, uz pomoć dobrog terapeuta, trebao obaviti najveći dio svog liječenja. Prirodni mehanizmi ozdravljenja nalaze se u tijelu bolesnika i svaki se čovjek s njima rađa. Zato pacijent treba biti spreman promijeniti način života i uspostaviti novi način života, ako želi ozdraviti.

Kako će pacijent znati što promijeniti?

-Bolest ne dolazi tek tako, iznenada. Većina pacijenata odmah zna što im se dogodilo u životu, što je uzrokovalo ili ubrzalo razvoj bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija već je brojne bolesti priznala kao psihosomatske, kao što su: hipertenzija, bolesti štitnjače, astma itd. Stoga se pacijent treba usredotočiti na sljedeće stvari kako bi ispravio štetne čimbenike koji su oštetili njegovo zdravlje: ritam spavanja i budnosti, konzumacija hrane i pića, što jesti i što, osim vode, uopće piti, profesionalni rad, s kim, kako i zašto raditi, tjelesne vježbe (izbor tjelesnih aktivnosti ovisi o bolesti i onome što bolesnik preferira, to može biti plivanje, ples i slično), obiteljski odnosi (sređeni obiteljski odnosi jedan su od najvažnijih čimbenika), ne zaboravite etička pravila – ovisno o vjerskim uvjerenjima i slično te organizirajte svoj život prema njima.

Koji su osnovni čimbenici u životu bolesnika koji se moraju uzeti u obzir u holističkom pristupu?

-Za svakog pacijenta mora se uzeti detaljna medicinska anamneza, osobna, obiteljska, radna, socijalna i tako dalje. Trebali biste detaljno saznati sve o njegovom financijskom stanju (dugovi ili drugi problemi materijalne prirode). Treba vas zanimati i njegov ljubavni život (ilegalna ljubav, neuzvraćena ljubav i slično) jer problemi na emotivnom planu dovode i do zdravstvenih problema poput visokog tlaka, angine, znamo svi kako se kaže da od emocija često “srce pukne” – sve je to itekako povezano.

Koliko su važni odnosi s ljudima iz najbližeg okruženja, članovi obitelji, prijatelji, kolege na poslu i kako te odnose unaprijediti?

-Sve članove obitelji treba osposobiti za sve kućanske poslove jer svi imamo 10 prstiju. Za poboljšanje svih odnosa potrebne su vrijednosti, ljubaznost, strpljenje i hrabrost. Samo treba poslušati narodne poslovice: “Lijepa riječ željezna vrata otvara”, “Strpljen – spašen”, “Lijenost je gora od bolesti”, “Zdravlje je najveće bogatstvo” i tako dalje. Ljubaznost i to bez imalo poniznosti – jedna je od najljepših ljudskih osobina. Favorizirajte unaprijed za svakoga dok se ne pokaže kao osoba koju treba izbjegavati.

Kako odnosi s društvom utječu na zdravlje pojedinca, kakve posljedice po zdravlje ljudi izazivaju ekonomske, moralne i druge društvene krize?

-Jedna od mojih osobnih najvažnijih deviza je: “Nema kukanja”. Prigovaranjem državi, vlasti, susjedima, djeci ili roditeljima samo se gubi energija i dragocjeno vrijeme.

Koliko su važni životni stavovi, koje je njihovo značenje u bolesti i načini na koje se mogu promijeniti?

-Životni stavovi su od velike važnosti za sve u životu, pa tako i za zdravlje. Integriran čovjek, čovjek od integriteta, rjeđe obolijeva i ne boji se bolesti, života i smrti. To je istina.

Kako potaknuti volju bolesnika da preuzme dio velike odgovornosti za svoje zdravlje?

-Ako on stvarno želi promijeniti svoje stavove i svoje stilove, onda je to divno, ali ako ne želi, mi liječnici trebamo učiniti sve što možemo i tu prestaje krajnji doseg liječenja.

Što predlažete, tj. kojim se metodama može potaknuti vlastita moć?

-Ne može se reći ukratko, ali svakako “ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe”, najprije treba voljeti samoga sebe. Zatim, život treba organizirati prema svojim stvarnim potrebama, jer “jako je malo dovoljno, više od toga nije nužno bolje” – rekao je netko vrlo pametan, ali to se rijetko primjenjuje.

Kakvu moć imamo pri rođenju i koji sustavi u našem tijelu nam daju tu moć?

-Svi sustavi u našem tijelu su moćni: dišni, živčani, imunološki, endokrini, osjetilni, probavni itd. Svi organski sustavi međusobno čudesno i vrlo učinkovito surađuju, a mi smo nezahvalni. Ni sami ne znamo što želimo od ovog kratkog života i koliko nam je dovoljno, bez obzira na sve.

Koja je zapravo Vaša misija?

-Moja misija je pokazati ljudima snagu osobne svijesti, a potom i prirodne moći s kojima smo rođeni. Također, želim istaknuti pametno korištenje vlastitog daha, osjećaja na tijelu, veliku vrijednost pojednostavljivanja života, počevši od sebe, zatim u obitelji i šire.

Za kraj, što poručujete onima koji nisu zadovoljni okruženjem u kojem žive i to im utječe na nezadovoljstvo, a onda i zdravstvene probleme?

-Vrlo jednostavno i kratko… Zapamtite: ”Svoje okruženje stvaram sam!”