Anketa na Tržnici

Hoćete li pripremati zimnicu?

VIŠE IZ RUBRIKE

Bogata ponuda

Kupci su zadovoljni ponudom svježeg voća i povrća, ali konstatiraju kako je sve poskupjelo...

Bliži se sredina rujna i to je obično vrijeme kada voća i povrća ima u izobilju i kada počinje priprema zimnice. Obišli smo stoga tržnicu i porazgovarali s kupcima i tome jesu li zadovoljni cijenama i ponudom, te hoće li i kakvu zimnicu pripremati.

Naša sugrađanka, umirovljenica Dragica rekla je kako inače svake godine radi zimnicu, ali ove godine ukiselila je samo ono što je imala u svom vrtu, ništa neće kupovati.

-Ukiselila sam papriku, patlidžan, krastavce, kupus i mahune za kćeri da imaju domaće, navodi. A što se tiče sezonskog voća i povrća na karlovačkoj tržnici, kaže da i nije toliko skupo, a izbor je velik i raznolik.

Marica, koja je također u mirovini, inače živi u Zürichu, a ovih dana boravi u Karlovcu pa je tako došla i na tržnicu. Rekla je kako samo povremeno sprema zimnicu, ali ove godine ne namjerava.

Požalila se kako je ovdje sve jako poskupjelo, a uspoređujući cijene u Karlovcu i Zürichu, kazala je kako tamo kilogram paprike može kupiti za 1,70 eura, a ovdje je platila više od dva eura… Inače, zadovoljna je bogatom i raznovrsnom ponudom svježeg voća i povrća, ali smatra da je preskupo…

Na tržnici smo zatekli i Ernu, trgovačku putnicu koja inače živi u Njemačkoj. Kazala je kako ona zimnicu ne radi, a na tržnicu je došla po suhomesnate proizvode i maslinovo ulje. Požalila se i kako je ovdje sve skuplje nego u Njemačkoj.

Naša sugrađanka Marija, umirovljenica, radi zimnicu isključivo od povrća koje uzgoji u vlastitom vrtu.

-Što imam u vrtu ukiselim, od krastavaca i paprike, skuham paradajz i tako, napominje. Na tržnici si je danas kupila jaja, pile, i paradajza, ali pritom joj kako navodi, nije bitna cijena nego gleda da proizvodi budu svježi i kvalitetni…

Na tržnici smo zatekli i Milku, umirovljenicu iz Jastrebarskog koja i inače dolazi u nabavu na karlovačku tržnicu jer je ovdje veliki izbor proizvoda, tržnica radi svaki dan za razliku od one u Jaski koja radi samo ponedjeljkom, a i cijene joj se čine „pristojne“.

-Danas sam kupila sam papriku jer planiram raditi ajvar i krumpir za svakodnevnu potrošnju. Inače, već sam ukiselila i papriku i napravila miješanu salatu, grah salatu, ukiselila i ciklu…  

Jedan od prodavača, Ilija Ivić već je 24 godine prisutan na karlovačkoj tržnici, a prodaje ogulinski krumpir, čak šest vrsta, od čega četiri vrste žutog, zatim svježi i kiseli ogulinski kupus, kiselu repu, luk i drugo. Svježi kupus prodaje po cijeni od 0,75 eura po vreći, odnosno za euro po kilogramu kupusa, a sljedeći tjedan će, kako je najavio, u prodaji već imati i kiseli kupus. Kupus je kod njega u odnosu na lani skuplji 20-ak posto, a krumpir od 25 do 30 posto, a što smatra da nije puno u odnosu na ostale prodavače.

Uglavnom, Ivić je vrlo zadovoljan prodajom.

-Prodaja ide odlično, dolaze nam i Slovenci, a sada kod nas sada puno kupuju stanovnici i iz Šišljavića, Rečice i s drugih područja koja su bila poplavljena. Tako da očekujemo da ćemo sve što imamo kao i prošle godine sve prodati, optimističan je Ivić.