Hermina Komanac: "U pola godine imamo više od 900 predmeta koje su odradili redari"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Gradski Upravni odjel za komunalno gospodarstvo ove godine raspolaže s oko 60 milijuna kuna. Sastoji se od tri odsjeka, onoga za razred prihoda, za redarstvo i za održavanje i promet.

  -Odsjek za redarstvo smo povećali za 70 posto, ustrojili prometno redarstvo i u proteklih šest mjeseci uz niz usmenih intervencija i rada na terenu imamo više od 900 predmeta, odnosno odrađenih stvari na terenu, što komunalnog, a što prometnog redarstva. Mislim da se pomalo i primjećuje uvođenje reda u naš grad na zadovoljstvo naših građana s čijom suradnjom je jedino i moguće postići krajnji cilj, istaknula je pročelnica Hermina Komanac, predstavljajući najznačajnije aktivnosti koje se u tom odjelu provode. Naglasila je i kako su građani to dobro prihvatili, te kako im nije cilj kažnjavati ljude, već da se“ svi naučimo što smijemo, a što ne smijemo i pomognemo jedni drugima“ . Iako je sada tendencija rasta, kroz naredno razdoblje očekuju stagnaciju i pad broja tih predmeta i kazni, što je, kako je navela i cilj prometnog redarstva.

  Nadalje, kroz Odsjek za održavanje i promet cilj im je dovesti asfalt do svake kuće.

  -U protekloj godini pristupili smo projektu u sklopu kojeg nastojimo od 790 kilometara asfaltiranih i makadam cesta pokušati postići cilj i dovesti asfalt do svake kuće. U suradnji s mjesnim odborima i gradskim četvrtima i naravno u skladu s financijskim mogućnostima, nastojimo svake godine napraviti što više. Naravno, to nije posao kojega možemo odraditi u jednoj ili dvije godine, to će trajati nekoliko godina, ali tendencija je rasta broja prometnica koje u godini asfaltiramo, kao i financijskog iznosa koji za tu namjenu odvojimo. U 2018. godini smo tako asfaltirali pet prometnica za iznos od 1,9 milijuna kuna, dok ove godine planiramo asfaltirati petnaest prometnica za što imamo osigurano tri i pol milijuna kuna. Među njima su prometnice na Maloj Švarči, Tičarnici, u Vukmaniću, Vukmanićkom Cerovcu, u Mjesnom odboru Gradac… , naglasila je između ostalog Komanac.

  Osvrnula se i na geoinformacijski sustav Grada Karlovca na kojega su posebno ponosni i s njim rade već pet godina.

  -Kroz naš GIS imamo 62 različita modula, svake godine ga nadograđujemo, a tijekom 2019. godine planiramo kupiti još četiri nova modula. Imamo evidentirane sve naše prometnice, mostove, zelene površine, stabla, dječja igrališta, također u to je uključena komunalna naknada, vatrogastvo, modul za oborinske kanale i drugo, izjavila je.

  Istaknula je i interventne mjere obrane od poplave u sklopu kojih u suradnji s Hrvatskim vodama rade na manjim ili većim mjerama koje ne spadaju u strateške mjere obrane od poplave poput podizanja niveleta, ugrađivanje zapornica na manje kanale i slično.

  Kroz ovaj Odsjek radi se i na održavanju parkova, higijeni grada, javnoj rasvjeti, groblja, objekata u vlasništvu Grada, a što je jedino moguće, kako je navela, u tijesnoj suradnji s gradskim tvrtkama.

  Što se tiče objekata u vlasništvu Grada, imaju oko 350 stanova koje održavaju, što vezano uz Socijalni ili Program za mlade, zatim održavaju poslovne prostore, društvene domove i drugo.

  -U 2019. godini radit ćemo na tri društvena doma, naravno sve u suradnji s mjesnim odborima, od obnove krova, do izgradnje septičke jame i sanitarnog čvora, najavila je.

  Napomenula je i kako na čitavom području grada ima 33 dječjih igrališta koja svake godine se uz pomoć djelatnika tvrtke Zelenilo održavaju i nadopunjuju s potrebnim spravama, a ove godine u planu je napraviti još dva igrališta, jedno na Maloj Švarči i jednu u Tušiloviću.

  Među ovogodišnjim projektima, istaknula je i izgradnju atletske staze od sredstava državnog Ureda za sport uslijed čega je proračun ovog Odjela povećan za 10-ak milijuna kuna.

  U sklopu navedenog Odjela je i Odsjek za razrez prihoda koji obuhvaća rješenja vezana uz komunalnu naknadu, komunalni doprinos, zatim naknadu za uređenje voda, spomeničku rentu, zakup javnih površina u vlasništvu Grada, za reklame, terase, razne manifestacije i drugo. (sl)

  Foto: S. Laić