Prvi Karlovački

Helidrom kod karlovačke bolnice bit će izgrađen do kraja ožujka

Autor: Miloš Milovanović

23.02.2021

Županija

V.d. veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj Victoria Taylor je poručila  da je ovaj projekt nastavak niza dobrih odnosa SAD-a i Hrvatske na unaprjeđenju zdravstva i općenito života u Hrvatskoj

Gradilište  helidroma kod karlovačke Opće bolnice danas je obišla v.d. veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj Victoria Taylor sa suradnicima. Kako što je poznato, helidrom se radi zahvaljujući donaciji američkog veleposlanstva, a radovi su u poodmakloj fazi, tako da bi sve trebalo biti gotovo do kraja ožujka. Ovime će se i pružanje  zdravstvene zaštite u karlovačkoj bolnici podignuti na jednu novu razinu. Domaćin, ravnatelj Bolnice Nikša Antica zahvalio je svima koji sudjeluju u ovom projektu i istaknuo.

Donacija je vrijedna 295 tisuća američkih dolara i u cijelosti je financirana od strane američkog veleposlanstva, a Republika Hrvatska samo plaća PDV što je za bolnicu izuzetno važno kako bi se projekt mogao zatvoriti.

Sam objekt će biti ograđen te će imati pristupnu prometnicu s najkraćim mogućim pristupom samoj bolnici. Projektom je predviđeno noćno slijetanje  te će biti ugrađena sva nužna signalizacija i rasvjetna oprema. Na helidrom će moći sletjeti i najveći transportni helikopteri; kako oni vojni, tako i civilni.

Županica Martina Furdek Hajdin je podsjetila na dugogodišnju suradnju i zajedničke projekte s američkim veleposlanstvom i njihovom vojskom, ali i sa Hrvatskom vojskom.

Ovo je osmi projekt koji se realizira na području Karlovačke županije, a ukupna mu je vrijednost oko  milijun i 800 tisuća dolara. Američko veleposlanstvo i vojska već su prije ulagali u četiri škole u županiji i to one u Cetingradu, Slunju, Ogulinu i u Osnovnu školu Dubovac. Financirali su nam i vodovodnu mrežu u Slunju, a rado se sjećamo i ulaganja u Vunsko polje koje je i danas rado posjećeno te na njemu odrastaju naša djeca. Također su ulagali i u bolnicu u Dugoj Resi, a ovo je pak drugo ulaganje u zdravstveni sustav. Helidrom će jako puno značiti  bolnici, ali i samom gradu Karlovcu koji se nalazi na važnom prometnom čvorištu gdje se često događaju prometne nesreće. Upravo ovakva infrastruktura ubuduće će zasigurno puno pomoći.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvije Bašić zahvalio se američkoj Vladi na  prijateljskoj i partnerskoj potpori u financiranju obnove i izgradnje helidroma u Hrvatskoj. Naime, osim u Karlovcu, helidromi se grade još u Slavonskom Brodu i u Kliničkoj bolnici Dubrava, ukupne vrijednosti nešto više od milijun i 100 tisuća američkih dolara.

Važnost ovog projekta očituje se u njegovim ciljevima, a to je povećanje zdravstven skrbi usmjerene prvenstveno na dostupnosti i pravodobnosti najpotrebnije zdravstvene skrbi. To su pak one hitne intervencije kada je bolesnik vitalno ugrožen i kada mu je ugrožen život. Ovo je samo jedna od mjera kojom Vlada RH nastoji izjednačiti kvalitetu zdravstvene skrbi svim našim građanima, nebitno gdje oni žive, izjavio je Bašić.

V.d. veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj Victoria Taylor je istaknula kako je ovo višemilijunski projekt koji uključuje ne samo helidrom u gradu Karlovcu, već i u Kliničkoj bolnici Dubrava te u Slavonskom Brodu. On će omogućiti spašavanje života na jednoj najvišoj razini te još više unaprijediti usluge koje pruža karlovačka bolnica. Isto tako izgradnjom helidroma omogućit će se treninzi Hrvatskoj vojsci što je jedna dodatna vrijednost. Naglasila je da je to samo nastavak niza dobrih odnosa SAD-a i Hrvatske na unaprjeđenju zdravstva i općenito života u Hrvatskoj.

U obilasku su bili i predstavnici Hrvatske kopnene vojske, karlovački gradonačelnik Damir Mandić te saborske zastupnice Nada Murganić, Marija Jelkovac i dr. Maja Grba Bujević.