Tvrtka Heineken Hrvatska osvojila je Veliku nagradu HUP-a, a uručili su je Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske i Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca

Heineken Hrvatska veliki ovogodišnji pobjednik nagrade HUP-a za društveno odgovorno poslovanje

VIŠE IZ RUBRIKE

  Danas je u Kristalnoj dvorani hotela Westin održana svečana dodjela nagrada Hrvatske udruge poslodavaca tvrtkama za društveno odgovorno poslovanje (HUP DOP). Dodijeljeno je ukupno osam nagrada u kategorijama malih, srednjih i velikih tvrtki te u četiri područja: briga za okoliš, briga za zaposlenike, briga za zajednicu te promicanje društveno odgovornog poslovanja unutar dobavljačkog lanca tvrtke. Tvrtka Heineken Hrvatska osvojila je Veliku nagradu HUP-a, a uručili su je Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske i Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca. Na svečanoj dodjeli sudjelovali su i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić i  ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat koji su, uz predstavnike HUP-a, također dodijelili nagrade dobitnicima.

  Nagrađivanjem najboljih primjera društveno odgovornog poslovanja, HUP promiče i potiče njihovu sve širu primjenu u Hrvatskoj, kako bi od održivih principa poslovanja koristi imale i tvrtke i zajednice, što je interes svih dionika društva. U sklopu događaja, dodijeljene su i nagrade Sjaj koje dodjeljuju Poslovna inicijativa Dobra Hrvatska, HUP i Global Compact mreža Hrvatska, tvrtkama koje su na digitalnoj platformi istaknule dobre prakse društveno odgovornog poslovanja.

  -Nema uspjeha bez odgovornosti. Odavno su prošla vremena kada tvrtke nisu morale razmišljati o tome kako se odnose prema svojim dionicima i resursima te okolišu – ako je to ikada i bilo moguće. Isto tako bez uspjeha i profita nema odgovornog poslovanja. Mi, poslodavci okupljeni u Hrvatskoj udruzi poslodavaca želimo poticati naše članove da i po pitanju vlastite odgovornosti prema zajednici i svojim dionicima neprestano pomiču granice i podižu svoje ciljeve, izjavila je uvodno Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

  Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat također se obratio skupu.

  -Od današnjeg dana Hrvatska ima instaliran eko inovacijski sustav koji je dio pametne specijalizacije, a u 2019. godini želimo u sustav inovativnih industrija privući 6 milijuna eura strukturnih fondova EU da bismo time podigli indeks industrijske proizvodnje. Republika Hrvatska ima od danas formirano Nacionalno inovacijsko vijeće, a unutar sebe ima formirana i tri savjetodavna vijeća. Njime neće upravljati samo državna uprava, već i privatne tvrtke, istraživačke organizacije te je ukupno u njega uključeno preko 600 dionika.

  Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić u svom je govoru izjavio.

  -Slažem se s time da je odgovornost ključ, bez nje nije moguće dugoročno upravljati, a ni utjecati na promjene u održivom razvoju u društvu. Vlada RH je predana tome da potičemo rast društvene odgovornosti, a pitanje održivosti horizontalno je pitanje za sve dužnosnike i ne tiče se samo jednog ministarstva. Pozdravljamo i potičemo napore poslodavaca i civilnog sektora da se u prvi plan stave oni koji rade na promicanju održivog i odgovornog poslovanja. Hrvatska se obvezala biti bolja i usklađenija s ciljevima održivog razvoja, a taj put je neostvariv bez uspješnih tvrtki te kreativnih i vrijednih pojedinaca. Oni koji promišljaju kako će njihova kompanija ostvariti otisak svojim budućim generacijama, dugoročno ostvaruju bolje rezultate i mi kao Vlada im želimo dati podršku da i dalje rade na boljoj budućnosti za sve.

  Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske uvodno je pozdravila nazočne i istaknula.

  -Načela poštivanja ljudskih prava, etičnosti u poslovanju i zaštite okoliša ne smiju proći bez odjeka. Nagrade koje će danas biti uručene dio su zahvalnosti koju Hrvatska udruga poslodavaca izražava tvrtkama koje su posebno fokusirane na taj dio poslovanja. Poslodavce koji svojim odgovornim djelovanjem i usvajanjem naprednih standarda značajno doprinose gospodarskom napretku te čine našu Hrvatsku pozitivnijim mjestom za život. Danas nagrađujemo dobru i etičnu Hrvatsku i ove nagrade značit će nov poticaj za daljnji rad svim dobitnicima pri čemu im želim puno uspjeha.

  Veliku nagradu HUP-a za društveno odgovorno poslovanje tvrtka Heineken Hrvatska osvojila je za tri projekta: Hrvatski ječam za Karlovačko pivo, Zeleno poslovanje kompanije Heineken Hrvatska te Briga o zajednici u kojoj poslujemo. Heineken Hrvatska je 2014. pokrenuo projekt nabave domaćeg pivarskog ječma za svoje najpopularnije pivo – Karlovačko i danas koriste 100 posto hrvatskog ječma u pivu. U 2017. godini smanjili  su emisiju CO2 na 6,2 kg/hl, a od kraja 2016. u pivovari u Karlovcu koriste samo zelenu električnu energiju (ZelEn), dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora. U zadnjih devet godina potrošnju vode smanjili su za 40%, a u istom su razdoblju smanjili i količinu nerecikliranog industrijskog otpada za 86%. Heineken Hrvatska uključen je u sponzorstva najvažnijih lokalnih događaja te donacije kroz koje podržavaju projekte i aktivnosti koji doprinose boljoj kvaliteti života u Karlovcu i Karlovačkoj županiji. Projekti se odnose većinom na infrastrukturne radove te uređenje javnih površina za sportske aktivnosti na otvorenom, uređenje zajedničkih prostorija (društvenih domova) ili prostorija udruga/društava koji djeluju u četvrtima, uređenja šetnica/zajedničkih javnih prostora.

  U kategoriji velikih tvrtki nagrade su osvojili Ericsson Nikola Tesla za područje brige za zaposlenike; Coca-Cola HBC Hrvatska za područje promicanja društveno odgovornog poslovanja unutar dobavljačkog lanca, Cemex Hrvatska za područje brige za okoliš i HP-Hrvatska pošta za područje brige za zajednicu.

  Ericsson Nikola Tesla ima čitav niz praksi brige za zaposlenike u Zagrebu i Splitu, a otvaranje centra u Osijeku nastavak je strateške brige o održivom razvoju kompanije. Samo ove godine zaposleno je 225 novih osoba, među kojima je i osječki tim.  Za zaposlenike je osiguran opsežan program edukacija i podrška mentora, imaju mogućnost daljnjeg formalnog obrazovanja, a na raspolaganju im je i on-line edukacija u okviru globalne Ericsson Akademije.

  Coca-Cola HBC Hrvatska je tijekom 50 godina poslovanja u Hrvatskoj tvrtki iznimno važno održivo i odgovorno poslovanje. U opskrbnome lancu tvrtka vrednuje usklađenosti poslovanja dobavljača s načelima društvenoodgovornoga poslovanja i održivosti, odnosno, surađuje samo s dobavljačima koji poštuju najviše standarde za smanjenje ispuštanja ugljikova dioksida i uporabe vode, koji poštuju ljudska prava i podižu svijest o važnosti održivoga poslovanja. Coca-Cola HBC Hrvatska promiče uporabu održive ambalaže i njezino primjereno zbrinjavanje nakon uporabe. Sve tvrtke koje sudjeluju u zbrinjavanju otpada redovito se procjenjuju svake godine kao i svi drugi dobavljači s kojima tvrtka surađuje. Coca-Cola omogućava partnerima da prate svoj napredak i s njima dijeli svoja znanja iz tih područja.

  Cemex Hrvatska je jedina tvrtka u Republici Hrvatskoj koja je podatke o emisijama iz svoje proizvodnje učinila dostupnim javnosti objavljivanjem na svojim mrežnim stranicama. Podaci o izmjerenim emisijama dostupni su 24 sata dnevno s automatskim ažuriranjem svakih 60 sekundi. Također imaju u svojim postrojenjima instaliran sustav koji osigurava kontinuirano mjerenje. Ovime su dosegli nadstandard u području transparentnosti prikaza vlastitog utjecaja na okoliš.

  U kategoriji velikih tvrtki, nagradu za brigu za zajednicu je dobila Hrvatska pošta. Hrvatska pošta je 2010. utemeljila Zakladu „Vaša pošta“ sa svrhom pružanja novčanih potpora djeci tako što se za vrijeme štićenikova boravka u Dječjem domu na njegovo ime uplaćuje polica životnog osiguranja u protuvrijednosti 6000 eura. Iznos s police isplaćuje se štićeniku u obliku rente u trenutku napuštanja doma i početka samostalnog života. Na taj način, u sljedeće dvije godine, štićenik ima pokrivene troškove osnovne egzistencije – stanarinu i režije.  Do sada je ovim projektom zbrinuto 410 djece iz 20 domova diljem Hrvatske, a ugovorene su police osiguranja na njihovo ime vrijedne cca 18.450.000,00 kn i to zahvaljujućim brojnim dionicima Zaklade.

  U kategoriji srednje velikih tvrtki nagradu je osvojila Specijalna bolnica sv. Katarina za projekt kliničkog uvođenja farmakogenomskog testa u svakodnevnu praksu, kojemu je cilj značajno smanjiti neučinkovito propisivanje lijekova te povećati učinkovitost zdravstvenog sustava. Bolnica dvanaest puta u godini pruža besplatne analize onim bolesnicima kojima su one nužne, ali financijski nedostupne.

  U kategoriji malih tvrtki nagrade su osvojili Sustav javnih bicikala za područje brige za zajednicu i Arosa Grande za područje brige za okoliš.

  Sustav javnih bicikala nagradu je osvojio za svoj projekt Nextbike sustav javnih bicikala u Jastrebarskom i Drnišu. Sustav je dio javnog gradskog prijevoza te potiče građane na ekološko i društveno-odgovorno ponašanje. Sustav pripada tzv. zelenoj industriji koja se vodi načelima održivog razvoja, a njegov rad omogućava nova otvaranja tzv. zelenih radnih mjesta. Ovaj sustav je u 2018. godini implementiran u dva nova hrvatska grada – Jastrebarskom i Drnišu.

  Arosa Grande osvojila je nagradu u kategoriji malih tvrtki za projekt Tunelske nadstrešnice za sijeno i montažni objekti u poljoprivredi i drvnoj industriji. Upotrebom tunelskih nadstrešnica sijeno se sprema i čuva na prirodan način te nisu potrebne plastične folije koje vjetar raznosi po poljima i kao takve zagađuju okolinu, a sijeno je visoke kvalitete pa u prehrani stoke treba manje dodataka, posljedično se povećava kvaliteta i kvantiteta mlijeka.

  U sklopu ovogodišnje dodjele nagrade HUP-a za održivo i odgovorno poslovanje, dodijeljene su i nagrade „Sjaj“. U kategoriji velikih tvrtki nagrade su dobili Ina-Industrija nafte i Jadran galenski laboratorij. U kategoriji mikro, malih i srednjih poduzeća dobitnici su Hauska&Partner, Regeneracija i DPD Croatia, a za civilno društvo priznanje je dobila udruga Odraz – Održivi razvoj zajednice. „Uočava se bogata praksa, raznovrsnost pristupa, kreativna rješenja i inovativni alati, a negdje i izuzetno visoka, dnevna učestalost komuniciranja DOP-prakse“ - istaknuo je  Goran Tudor, utemeljitelj nagrade i menadžer Poslovne inicijative Dobra Hrvatska.

  Osim ovih nagrađenih tvrtki, kao kvalitetne zapažene prakse mogu se istaknuti Zagrebačka banka koja petu godinu zaredom kroz natječaje Moj Zaba Start programa potiče pozitivnu poduzetničku klimu podržavajući inovativne projekte koji zajednici pružaju dodanu vrijednost i pridonose stabiliziranju i jačanju hrvatskoga gospodarstva, zatim Tele2 koji u suradnji s Reach for Change zakladom promiču društveno poduzetništvo dajući financijsku podršku projektima koji pomažu djeci u ostvarenju boljih prava i životnih uvjeta,  Poliklinika Bagatin s Bagatin Akademijom koja za cilj ima razvoj mekih vještina organizacijom brojnih edukacija i seminara iz područja upravljanja ljudskim potencijalima, Dom za starije osobe Sanatorij Ćorluka svojim projektom integracije azilanata kroz edukaciju i zapošljavanje te IKEA Hrvatska s komunikacijskom kampanjom „Ravnopravnost je bolja za sve“ kojom su javnosti poslali poruke o važnosti rodno ujednačenih organizacija te pružanju jednakih prilika i plaća.