Najnoviji doprinos održivom poslovanju predstavlja zamjena halogene rasvjete u pivovari u Karlovcu LED rasvjetom

Heineken Hrvatska uvodi LED rasvjetu u svoju pivovaru

VIŠE IZ RUBRIKE

  Nakon niza zelenih investicija, gradnje zelenog skladišta, postavljanja solarnih panela te unapređenja procesa punjenja piva, Heineken Hrvatska zamijenit će halogenu rasvjetu u svojoj pivovari u Karlovcu učinkovitijom LED rasvjetom.

  Zahvaljujući tome godišnja ušteda električne energije iznosit će čak 80 posto. Uz to, budući da je tipičan vijek trajanja halogenih žarulja od 2.000 do 8.000 sati, a LED žarulja između 30.000 i 50.000 sati, smanjit će se i troškovi održavanja.

  Osim same zamjene, rasvjeta u pivovari bit će proširena i poboljšana, a procjenjuje se da će se ova, 2,5 milijuna kuna vrijedna, investicija isplatiti u razdoblju od nekoliko godina. Zamjena halogene rasvjete LED rasvjetom obavljena je u pogonima za punjene piva i skladištima pivovare, a u tijeku je uvođenje LED rasvjete i u proizvodne pogone.

  To je nastavak energetski učinkovitih investicija u proteklih godinu dana, među kojima se ističe unapređenje procesa punjenja piva koje je dovelo do smanjenja potrošnje struje, vode i toplinske energije, zatim postavljanje 1.380 solarnih panela na krovu zelenog skladišta u krugu pivovare koji će prema procjenama godišnje proizvoditi oko 395.000 kWh električne energije, te najveća investicija kompanije u 2017. godini, skladište u vrijednosti od 2,5 milijuna eura izgrađeno prema principima zelene gradnje

  Za brojne napore koje kompanija čini na području održivosti nedavno su dobili dva prestižna priznanja: veliku nagradu za društveno odgovorno poslovanje koju je dodijelila Hrvatska udruge poslodavaca (HUP) te Indeks DOP-a za društveno odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem koju je kompanija Heineken Hrvatska dobila drugu godinu zaredom od Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HRPSOR) i Hrvatske gospodarske komore (HGK).

  -U Heinekenu Hrvatska kontinuirano ulažemo u povećanje energetske učinkovitosti te smanjenje utjecaja na okoliš jer je jedna od ključnih strateških odrednica naše kompanije upravo "zeleno" poslovanje. Ponosni smo na naše investicije te ćemo nastaviti u istom smjeru kako bismo ostali predvodnikom na području društvene odgovornosti i održivog poslovanja na domaćem tržištu, izjavila je direktorica Sektora lanca opskrbe u kompaniji HEINEKEN Hrvatska Valentina Belavić.