Prvog dana 2019. godine rodilište je posjetio gradonačelnik Damir Mandić

Hana Bakšić prva beba u karlovačkom rodilištu u 2019. godini

VIŠE IZ RUBRIKE

  Barbara Bakšić iz Karlovca prva je u ovoj godini u rodilištu Opće bolnice Karlovac rodila bebu i to djevojčicu. Mala Hana rodila se danas u 9 sati i 48 minuta. To je drugo dijete u obitelji, Hana ima brata Leona, koji ima tri i pol godine. Karlovački gradonačelnik Damir Mandić posjetio je karlovačko rodilište i u pratnji ravnatelja Opće bolnice Karlovac primariusa dr. Ervina Jančića obišao prvu rodilju u ovoj godini. Goste i novinare dočekao je šef Službe primarijus Željko Štajcer, koji je istaknuo da je prvi porod u 2019. godini dobro prošao i da su dijete i majka dobro.

  -Mala Hana rodila se u 9 sati 48 minuta s 3.000 grama i 48 centimetara. Porod je bio carskim rezom, gospođa je imala i prethodni porod carskim rezom. Dobila je trudove i išli smo na carski rez. Porod je prošao super, majka i dijete su dobro. U 2018. godini imali smo 825 poroda, što je dva poroda manje nego 2017. godine. Trend pada broja poroda je konstantan. 2012. godine imali smo 992 poroda, a u 2018. godini 175 poroda manje, to je jako veliki pad u samo nekoliko godina, kazao je Štajcer.

  Ravnatelj Opće bolnice Karlovac primarius dr. Ervin Jančić uručio je prvoj rodilji u 2019. godini poklon hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i zahvalio novinarima na praćenju događanja u bolnici.

  -Opća bolnica Karlovac u suradnji s Karlovačkom županijom ulaže napore u uređenje i opremanje bolnice. Prošle smo godine završili prvi i jedini projekt iz projekta uređenja dnevnih bolnica, gdje je opremljeno deset dnevnih bolnica, uključujući ginekologiju s novih sedam ambulanti prikladnih za praćenje trudnoće. Prošle godine otvorili smo i novouređeni odjel ginekologije. Ulažemo napore kako bi osigurali najbolje uvjete za žitelje iz naše županije i one iz drugih sredina, koji kod nas zatraže pomoć, istaknuo je Jančić.

  Gradonačelnik Damir Mandić kazao je da Grad Karlovac odrađuje puno aktivnosti kako bi popravio demografski sliku, a najvažnije je stvoriti uvjete da se mladi ljudi odluče za osnivanje obitelji.

  -Svaki novi život raduje, definitivno danas u Hrvatskoj odlučiti se za roditeljstvo, očito je potrebna jedna viša razina hrabrosti. Svi mi koji danas jesmo u sustavu odlučivanja ili sustavu donošenja odluka, moramo biti svjesni da smo i mi ti koji možemo stvarati uvjete da prije svega taj ekonomski razlog ne bude uopće razlog o kojem će netko morati promišljati u tom kontekstu. Grad Karlovac nastoji stvarati kvalitetne uvjete, i što se tiče jednokratnih naknada, ali i što se tiče stvaranja uvjeta kroz izgradnju vrtića. Želimo stvoriti klimu da naši roditelji imaju gdje s djecom, dok su na poslu, rekao je Mandić.

  Gradonačelnik Mandić zahvalio je djelatnicima rodilišta na vrhunskom radu i poželio što više poroda u 2019. godini. (b.o.)

  Foto: Igor Čepurkovski