Prvi Karlovački

Hamowa Hidro počela izgradnju proizvodno upravne zgrade u Poduzetničkoj zoni Korana

Autor: Miloš Milovanović

29.09.2020

Županija

Vrijednost investicije je 4,2 milijuna kuna, a izgradnja bi trebala završiti do početka idućeg ljeta

Tvrtka Hamowa Hidro počela je gradnju proizvodno upravne zgrade u Poduzetničkoj zoni Korana u Logorištu. Tvrtka se inače proizvodnjom i ugradnjom opreme koja se koristi u odvodnji, vodoopskrbi i uređajima za pročišćavanje otpadnih voda kao što su različite crpne stanice i strojarska. Proizvode svoju opremu, ali i ugrađuju onu drugih proizvođača. Vrijednost investicije je 4,2 milijuna kuna i tim novcem će se samo izgraditi zgrada, a nova oprema i alati bit će nabavljeni kada se presele s postojeće iznajmljene lokacije. U tvrtki je trenutno zaposleno 10 djelatnika, a ovisno o veličini projekata zapošljavaju radnike putem ugovora o djelu. Kada se tvrtka preseli na novu lokaciju u Poduzetničku zonu na Logorištu i uspostavi cijeli proizvodni proces, zapošljavat će se novi ljudi. Po riječima direktorice Mirjane Vučetić poslovanje će se temeljiti na tri osnovna tima; inženjeri koji će obavljati projektiranje, djelatnici koji će raditi u proizvodnom pogonu i djelatnici koji će tu opremu ugrađivati na terenu. Nova proizvodno upravna zgrada tvrtke Hamowa Hidro trebala bi biti završena do početka sljedećeg ljeta. Parcela je nešto veća od 5 tisuća kvadratnih metara, a sama zgrada bit će površine 600 kvadratnih metara. Tvrtka, posluje 30 godina, a kupljena je nešto veća parcela budući da s vremenom planiraju i proširenje.

Potražnja za našim proizvodima i uslugama sve više i više raste i bili smo sretni kada smo u Zoni uspjeli pronaći parcelu koja zadovoljava veličinom i odgovara našim potrebama. Ujedno ćemo proširiti svoje proizvodne kapacitete te uvesti neke nove proizvode, zatim ćemo uvesti postupak certificiranja novih proizvoda, te sustav kontrole kvalitete i sve što jedna proizvodnja mora imati i zadovoljavati. Naravno sve to će dovesti do povećanja izvoza, zapošljavanja novih radnika i poboljšanja našeg položaja na tržištu, rekla je direktorica tvrtke Mirjana Vučetić.

Početku radova prisustvovala je i zamjenica župana koja obnaša dužnost župana Martina Furdek Hajdin.

Ovo je jako dobar primjer suradnje privatnog i javnog sektora. Čestica je kupljena u Zoni kojoj je Županija osnivač i s velikim zadovoljstvom svjedočimo jednoj novoj hali i novim radnim mjestima. Građevinska dozvola za izgradnju zgrade dobivena je u roku od 2,5 mjeseca. Da tvrtka u tom projektu ne bude sama, dogovorena je suradnja da će se investicija dijelom zatvoriti putem kredita kojeg će sufinancirati Karlovačka županija. To su nedavno potpisane kreditne linije preko HBOR-a  gdje će Županija financirati 2 posto kamate koja je u investicijskom ciklusu. Na taj način želimo pružiti ruku gospodarstvu, omogućiti im što lakšu realizaciju, što brže zapošljavanje, a u ovo vrijeme kada se svaki dan preispitujemo koliko je stabilno naše gospodarstvo i koliko na njega utječu sve promjene i posljedice Covida, ovo su trenuci i primjeri da vidimo kako je  naše gospodarstvo žilavo i da u njemu ima optimizma.

Trenutno u Poduzetničkoj zoni na Logorištu radi 26 tvrtki koje zapošljavaju oko 500 osoba. Još je nekoliko neizgrađenih čestica u Zoni, ali kako je rekla Furdek Hajdin, redovito su u komunikaciji s potencijalnim investitorima.

Foto: Igor Čepurkovski