Prvi Karlovački

Hajsan Dolinar: Cijeli sustav ovisi o odgovornosti pojedinaca

Autor: Miloš Milovanović

01.12.2020

Koronavirus

U četvrtak u domovima zdravlja započinju antigenska testiranja; za sada nastava u osnovnim i srednjim školama ostaje u klasičnom obliku

Načelnica županijskog Stožera civilne zaštite i zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar s današnje redovite konferencije za medije  županijskog Stožera CZ zamolila  je sve stanovnike Karlovačke županije da se pridržavaju mjera i naputaka Nacionalnog stožera kako bi 21. prosinca imali uvjete za opuštanje mjera.

Ukoliko naše brojke zaraženih u tom vremenu i neposredno prije 21. prosinca budu povoljne Stožer CZ KŽ će od Nacionalnog stožera tražiti opuštanje mjera Da bismo do toga došli doista je potrebna i neophodna velika odgovornost svih naših stanovnika. Epidemiolozi nas svakodnevno izvještavaju o postupcima prijave kontakata; nije moguće da smo prosječno u proljeće  imali 10-15 pa i 20 kontakata na jednog zaraženog, a danas imamo nula ili svega nekoliko. Stoga nemojte skrivati kontakte jer time pote skrivamo potencijalnu zarazu i mogućnost da nam se ove mjere produže unedogled. O našoj odgovornosti ovisi koliko dugo ćemo živjeti u ovakvim situacijama i koliko dugo će gospodarstvo imati ovakvo znatno opterećenje  na sustav. Nisu u problemu samo restorani i kafići  koji su zatvoreni, u velikom problemu su i njihovi dobavljači, u velikom problemu su poljoprivrednici koji svoje proizvode nemaju kamo distribuirati. Cijeli sustav ovisi o odgovornosti pojedinaca, poručila je načelnica županijskog Stožera.

Izvijestila je da je Karlovačka županija nabavila dvije tisuće antigenskih testova koji su  danas stigli. Od četvrtka, 3. prosinca, u domovima zdravlja počet će antigenska testiranja.

U Karlovcu će na dnevnoj razini biti uzeto 50 uzoraka i to u vojarni Luščić u vremenu od 13 do 15 sati. U Ogulinu na dnevnoj razini bit će uzeto 30 uzoraka i to u prostoru HGSS-a – Stanice Ogulin, Ulica Struga 18  u vremenu od 13 do 14,30 sati. U Dugoj Resi će također na dnevnoj razini  biti uzeto 30 uzoraka u izdvojenom prostoru u zgradi s posebnim ulazom iz dvorišta  koju je koristio Zavod za javno zdravstvo, bana Jelačića 4 , u vremenu od 11,30 do 13,30 sati. U Slunju će na bit uzeto 15 uzoraka i to u Plitvičkoj ulici 18 a, prostor dijela Pedijatrije s posebnim natkrivenim ulazom u vremenu od 9 do 11 sati. I U Ozlju će biti dnevno uzeto 15 uzorka  i to u šatoru ispred ulaza u garažu Doma zdravlja, Kolodvorska cesta 2, u vremenu od 13 do 14 sati. U Vojniću će pak biti uzeto 10 uzoraka u prostoriji unutar Doma zdravlja, u Ulici Andrije Hebranga 28, u vremenu od 13 do 14,30 sati, kazala je Hajsan Dolinar.

Uzorci za antigensko testiranje će se uzimati svakim radnim danom kako bi se smanjio pritisak na Zavod za javno zdravstvo te se omogućilo ljudima da ne putuju u Karlovac. Karlovačka županija je kupila Općoj bolnici Karlovac uređaj za testiranje bolničkih pacijenata. U ustanovama socijalne skrbi ukupno danas su 42 aktivna slučajeva. Istaknula je da Stožer svakodnevno razmatra situaciju u školama i razmišlja o tome da li ostati u aktualnom nastavnom procesu u učionicama ili prijeći na online nastavu. S današnjim danom u srednjim školama su 44 pozitivna učenika. Ukoliko u srednjim školama dnevno bude veći broj pozitivne djece razmatrat će se mogućnost da te škole prijeđu na online nastavu.  Što se pak tiče osnovnih škola,  16 je pozitivnih učenika, najviše u osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u Dugoj Resi. Za sada nastava u osnovnim i srednjim školama u Karlovačkoj županiji ostaje  u klasičnim obliku, zaključila je Hajsan Dolinar, poručivši da je situacija u Karlovačkoj županiji zadovoljavajuća i pod kontrolom.