Prvi Karlovački

GSV o demografiji i socijalnim mjerama Županije, ali i o poduzetništvu u socijalnoj skrbi

13.06.2019

Županija

Hajsan Dolinar: Krenuli smo u „rendgensku“ analitiku svih 22   jedinica lokalne samouprave jer demografska mjera koju bismo mi kao Županija iskazali ne može biti jedna i ujednačena

Demografske i socijalne mjere Karlovačke županije i informacija o vezi gospodarstva u poduzetništva u socijalnoj skrbi bile su glavne točke dnevnog reda današnje sjednice Gospodarsko socijalnog vijeća Karlovačke županije. Zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar upoznala je članove GSV-a s nekim od demografskih i socijalnih mjera Karlovačke županije.

Unatrag posljednje dvije godine, analizirali smo sve potrebe diljem županije koje nisu ujednačene, nažalost, ni demografski, niti standardom. Imamo područje uz rijeku Kupu od Netretića, Ribnika, Žakanja, Kamanjam,  prema Ozlju gdje je doista danas veći problem naći radnika, što je primjerice dokazala i jedna tvrtka koja nije mogla u općini Žakanje pronaći 30-tak ljudi koji bi radili u energani. S druge strane je područje oko Slunja i Rakovice koje je zapravo veliki izazov Karlovačkoj županiji i potencijal kako ljude zadržati, ne samo radnim mjestima, već i društvenim i socijalnim statusom. Stoga je Županija prije mjesec dana krenula u doslovce „rendgensku“ analitiku svih 22   jedinica lokalne samouprave jer demografska mjera koju bismo mi kao Županija iskazali ne može biti jedna i ujednačena. Primjerice, imamo 10-tak jedinica lokalne samouprave- općina koje gotovo imaju sve; i vrtiće, i predškolski odgojno obrazovni program i cjelovit zdravstveni sustav. S druge strane postoji sedam općina koje nemaju nikakav organizirani predškolski odgojno obrazovni program, dakle neke od njih nemaju vrtić i djecu šalju u prvi veći grad ili općinu. Većina djece ostaje i u osnovnoškolskom sustavu tog prvog susjednog grada ili općine, što dakako želimo promijeniti. Na korist nam idu i najave Ministarstva za demografiju, mlade i socijalnu politiku koje je od 1. travnja povećalo rodiljne naknade na 5 tisuća kuna, sa sadašnjih 3 tisuće kuna, što je jedna od lijepih mjera. Mi ćemo od jeseni krenuti unutar škola otvarati predškolski odgojno obrazovni program za one jedinice lokalne samouprave koje to nemaju. Spomenut ću Lasinju jer je tu načelnik već „debelo zaorao“, tako će unutar škole biti organiziran predškolski odgojno obrazovni program za djecu od tri do sedam godina. Škola pokriva usluge ravnatelja, računovođe i tajnika; potrebno je dati odgajatelja i to je za takve male općine koje imaju negdje oko 20-tak djece u predškolskom programu doista jedan benefit da mogu organizirati i iz svog proračuna financirati predškolski odgoj, kazala je zamjenica župana Hajsan Dolinar i dodala.

Želimo kroz poticanje standarda, posebice školstva i zdravstva dosegnuti iste uvjete kao što su u gradu Karlovcu i konačno želimo graditi sportske dvorane u svim malim općinama. Projektna dokumentacija za dvorane u Kamanju i Jarčem Polju su pred  završetkom, a izdat je zahtjev za građevinsku dozvolu za dvoranu u Kamanju. Želimo da svaka škola, bez obzira koliko ona ima đaka u narednom periodu dobije i sadržaje sportsko rekreacijskih ustanova koje su na usluzi ne samo učenicima već i  žiteljima toga područja.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Karlovac Mirjana Pogačić je podnoseći informaciju o gospodarstvu i poduzetništvu  u socijalnoj skrbi ustvrdila da se i u tom području  mogu itekako otvarati radna mjesta i zapošljavati ljude, ali isto tako  i da usluge iz socijalne skrbi mogu doprinositi proračunima lokalnih jedinica samouprave. Navela je i primjer.

To su obiteljski domovi kojih na području Karlovačke županije ima 36 s ukupnim smještajnim kapacitetima od 577 ležajeva. Kada se računa da u tih 36 domova mora biti najmanje po svakom domu zaposlene barem četiri osobe, onda je to ipak lijepa brojka za ovo područje. Neke općine i gradovi ih imaju i više; grad Karlovac ima 13 obiteljskih domova, općina Netretić ima četiri, grad Ozalj ima dva kao i općina Josipdol itd. Dosta je to značajno kako s aspekta zapošljavanja ljudi, tako i doprinosa proračunima u tim jedinicama lokalne samouprave. (m.m.)

Foto: i.č.