FUSE festival

Grand Prix otišao u Čile, autorici Fanny Leiva Torres za film “Eye-Skin”

VIŠE IZ RUBRIKE

Film Under Severe Experiment

Tijekom tri festivalska dana publika je osim u projekcijama filmova uvrštenih u natjecateljski program mogla uživati u raznovrsnom filmskom, kulturnom i edukativnom programu

Završeno je šesto izdanje festivala FUSE – Film Under Severe Experiment.

FUSE je međunarodni filmski festival eksperimentalnog i takozvanog hibridnog filma, namijenjen mladim autorima u natjecateljskom programu od 18 do 29 godina s fokusom na studentski film. Organizator festivala je Kinoklub Karlovac.

Jučer je službeno završilo ovogodišnje izdanje međunarodnog filmskog festivala kratkometražnog eksperimentalnog i hibridnog filma pod nazivom FUSE - Film Under Severe Experiment. Tijekom tri festivalska dana publika je osim u projekcijama filmova uvrštenih u natjecateljski program mogla uživati u raznovrsnom filmskom, kulturnom i edukativnom programu.

Redateljica Dalija Dozet, mladi redatelj David Gašo i producent Vedran Šuvar, kao članovi selekcijske komisije, imali su težak zadatak od 482 prijavljena filmova odabrati filmove koji su uvršteni u natjecateljski program.

Ovogodišnji stručni žiri činili su: mlada filmska montažerka Marta Bregeš, snimatelj i autor Boris Poljak i umjetnički direktor i osnivač DORF-a Toni Šarić. Žiri je ove godine odlučivao o četiri nagrade.

Posebno priznanje dodijelili su filmu “Circumscribe” autorice Laure Lepper. Nagradu za najbolju fotografiju dobio je film “Collectors” autorice Mie Martinović iz Hrvatske. Nagradu za najbolju režiju osvojio je Wojciech Kamery iz Poljske za film “Murphy”.

Nagradu za najbolju montažu osvojio je film “Vista(s)” autora Lakshye Upadhyaya iz Indije.

Ovogodišnji Grand Prix otišao je u Čile autorici Fanny Leiva Torres za film “Eye-Skin”. Osim nagrada stručnog žirija, proglašena je i nagrada publike za ukrajinski film “Inside you” autora Erika Sémashkina.

Iako je natjecateljski program centralni dio, festival je bio prepun događanja. U petak 20. listopada održanao je predstavljanje virtualne izložbe glitch arta u suradnji s festivalom FUBAR, umjetničke organizacije Format C.

Publici je predstavljeno ovogodišnje izdanje izložbe QR kodova, GIF for FUSE nastalo tijekom projekta FUSE_work in progress s partnerima Udrugom Blank i MMC Studio kreativnih ideja Gunja u okviru programa Clubture HR programska razmjena i suradnja. Kao dio programa svečanog otvaranja prikazan je prošlogodišnji pobjednički film “The Forbidden Durian” autora Txaia Ferraza, a zatim je uslijedila projekcija filma “Horror Vacui”, redatelja Borisa Poljaka.

U subotu, 21. listopada, u sklopu večernjeg programa posjetitelji su mogli uživati u zvučnoj kulisi albuma “4 days”, nastalog tijekom četiri multimedijalna performansa, autora Alena Sinkauza, Nenada Sinkauza i Alfonsa Santimonea.

Osim toga premijerno u Karlovcu prikazan je audiovizualni rad nastao tijekom projekta FUSE_work in progress na kojem su sudjelovali mladi iz Karlovca i Zagreba uz voditelje snimatelja Marinka Marinkića, redatelja Igora Jelinovića i mladog redatelja Karla Voriha. Večernji program održan je u Društvenom centru “Prostorija”.

Posljednjeg festivalskog dana, u nedjelju 22. listopada, autori su imali priliku za druženje na okruglom stolu ispred Kina Edison. Bila je to prilika opušteno razgovarati o današnjoj poziciji eksperimentalnog filma, utjecaju novih digitalnih tehnologija na razvoj umjetnosti te budućim projektima autora.

Organizator FUSE festivala je Kinoklub Karlovac, glavna festivalska lokacija ove godine bila je Kino Edison. Pokrovitelji ovogodišnjeg izdanja su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Karlovac, Vodovod i kanalizacija, Zajednica tehničke kulture Karlovac i Zaklada Kultura nova.