Prvi Karlovački

Gradsko vijeće Duge Rese: Vijećnici pitali o spomenicima, amfiteatru, lošem stanju cesta, otpadu

Autor: Ksenija Begović

15.10.2021

Vijesti

Dugoreški su gradski vijećnici danas održali 4. sjednicu, a prije službenog početka sjednice predstavila im se nova ravnateljica Javne ustanove za poticanje lokalnog razvoja Inova DR, Vanja Glogovac.

Glogovac je napomenula da je osnivanje ove dugoreške javne ustanove došlo u povijesnom trenutku kad počinje novo financijsko razdoblje u EU i kroz koje je upravo za Hrvatsku osigurano najviše novca.

Pred nama su velike mogućnosti i vrijeme je da ih što bolje iskoristimo svi zajedno, poručila je ravnateljica Inove DR.

Aktualni je sat „otvorio“ Ivo Benić (HDZ). Kolege vijećnike je podsjetio da se ovog mjeseca, 25. i 26. obilježava 30. obljetnica osnivanja 137. dugoreške brigade. Benić je najavio da na proslavu dolazi i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Vezano uz tu obljetnicu Benić je pitao o mogućnosti da 137. dobije spomen obilježje te postoji li mogućnost da se u Parku dr. Franje Tuđmana, koji se uređuje, podigne i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku. Također je predložio i da se bolje uredi spomenik antifašistima koji se nalazi u istom parku.

Na pitanje o spomen obilježju i za 137. brigadu i dr. Franji Tuđmanu odgovorio je pročelnik gradskog Odjela za prostorno planiranje, komunalno gospodarstvo, zaštitu okoliša i imovinu Mladen Rakočević.

Bivši karlovački gradski pročelnik odgovarajući na ovo pitanje referirao se na gradnju spomen obilježja hrvatskim braniteljima u Karlovcu u kojem je sudjelovao. A po Rakočeviću, malo je toga jednostavno, naprotiv na većinu vijećničkih pitanja odgovorio je da je „situacija komplicirana“, „kompleksno pitanje“ ili „dosta složeno“.

Tako je komplicirana i situacija oko gradnje spomenika.

To vam je malo složenija tema. Ne zna se točna lokacija, pretpostavlja se da bi to bilo u parku, to sad podliježe nekim određenim propisima. Postoje pravilnici o tim javnim natječajima, obično Društvo arhitekata priprema nešto pa ima tu prva, druga, treća nagrada, prva 50 tisuća kuna i tako dalje pa komisija. Ako direktno naručite kod kamenoklesara dobit ćete križ, a to nije više to. To treba biti nešto što lijepo izgleda dugoročno. Morali bi određenu sumu predvidjeti za slijedeći proračun. To nije samo gradnja, vjerojatno bi za slijedeću godinu samo priprema bila, nekog natječaja da dobijemo najbolje rješenje, uvodno je elaborirao pročelnik.

Prostor koji se spominje, a to je Park dr. Franje Tuđmana jest predviđen za to slaže se Rakočević, ali…

Ako idemo u park dr. Franje Tuđmana, on je i predviđen za takve stvari to je jedna koncepcija s prijelaza stoljeća iz 1903., to su engleske forme, teniski teren i prostor za spomenike. Ovdje imamo i spomenik antifašizmu, što je u redu, međutim, on je… Ako bi sad tu pored stavili spomenik 137. brigadi ili prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, on će izgledati skromno, jer ovo je mega objekt. Onda imate problem. Nemate milijun eura za još jedan spomenik. Treba malo o tome razmislit. Kad znamo ulazne podatke i naravno stvar je novaca, onda to ide. Trebalo bi se porazgovarati šire, nije to tako jednostavno. No, ideja je dobra.

Mladen Rakočević je i detaljnije pojasnio što bi moglo izazvati probleme.

Ako napravite spomenik dr. Franji Tuđmanu kako se sad rade po Hrvatskoj, to je nekakva veličina ljudskog lika i onda je on tamo skroman i onda su ljudi nezadovoljni; kaj ste to napravili? Odmah vam kažem kako će to biti. Da se ne bi krivo razumjelo spomenik antifašizmu treba biti, to je u temeljima Ustava Republike Hrvatske, to je pobjednička strana kao i Hrvatska vojska u ovom ratu, ali imamo određenih konceptualnih nedoumica. Nije to samo šaljemo dopis i to će se riješiti. Treba dobro razmislit o tome. Danas se spomenici više ne rade kak’ su se radili odmah poslije rata, stavite tenkovsku zapreku i šahovnicu. Treba to bit neko umjetničko djelo koje može stoljećima izdržat. Govorim k’o arhitekt jer imam iskustva u tome. Brainstorming malo uz litru i vodu, znači dogovorimo se, mislim da u Dugoj Resi ne bi bilo spora, ali malo treba o tome razmislit.   

Pitanja je bilo i oko mogućnosti natkrivanja amfiteatra, također ga je postavio Ivo Benić.

Natkrivanje u smislu gradnje po Rakočeviću i gradonačelniku Tomislavu Boljara, nema smisla, jer je prostor predviđen za programe na otvorenom.

Ivana Petrunića (HSS) zanimalo je što će se poduzeti oko lošeg stanja ceste za Gršćake, na što je gradonačelnik odgovorio da je u nadležnosti Županijske uprave za ceste.

Tvrtke za koju ne znam što radi, kazao je Boljar, te dodao da uglavnom prebacuju ceste koje ne mogu održavali lokalnoj samoupravi.

Neka nam prebace i ovu pa ćemo je kvalitetno sanirati, zaključio je gradonačelnik.

Postavljenje spremnika za otpad u zatvorene boksove na Trgu hrvatskih mučenika, pitanje je koje je uputio Jasmin Sarvan. Direktorica Čistoće Josipa Škrtić Pucarević najavila je još jedan sastanak s predstavnicima stanara, složivši se vijećnikom da otpad ostavljen pored spremnika stvara ružnu sliku grada.

To nije krivnja Čistoće, to je slika stanara koji su to napravili, dodao je gradonačelnik, a spomenuo je da je problem s kojim se često susreću i kako naći mjesto za kontejnere jer tu uvijek dolazi do spora.