Gradski muzej slavi 115 godina rada

VIŠE IZ RUBRIKE

  -Ove godine navršava se 115 godina od odluke Gradskog zastupstva o osnivanju Muzeja, 18. prosinca 1904. godine. Od prvog javnog spominjanja do danas, Muzej je prolazio kroz različite razvojne stupnjeve. Pored subjektivnih problema, značajni su bili i objektivni, posebice požar 1907. koji je loše utjecao na daljnji razvoj muzeja budući su, prema tadašnjim izvješćima, izgorjeli gradski spisi i vrijedni muzejski predmeti. Konkretniji zamašnjak razvoju Muzeja dogodio se 1911. kada je konstituiran Muzealni odbor od 17 članova na prijedlog tadašnjeg načelnika dr. Bože Vinkovića. Zanimljivo je da članovi odbora predstavljaju savršen presjek građanskog života tadašnjeg Karlovca, podsjetila je na početke Gradskog muzeja Karlovac ravnateljica Hrvojka Božić.

  Pravi razvoj Muzeja počinje nakon Drugog svjetskog rata, a tada je Gradski muzej konačno dobio i krov nad glavom.

  -Prijelomna točka u povijesti karlovačke muzeologije je zapošljavanje prve stručne osobe 1952. godine - profesorice Ivane Vrbanić. Diplomirana povjesničarka umjetnosti s već stečenim iskustvom stručnog rada u Muzeju za umjetnost i obrt i Konzervatorskom zavodu u Zagrebu, bila je zamašnjak struke koji je cijelo vrijeme nedostajao karlovačkom muzeju, dodaje ravnateljica.

  Već iduće godine 1953. Muzeju je dodijeljen jedan od najstarijih sačuvanih objekata barokne stambene arhitekture iz prve polovine 17. stoljeća, zaštićeni spomenik kulture u kojem je i danas sjedište Gradskog muzeja Karlovac.

  Prema zapisima profesorice Vrbanić krajem godine preseljen je sav, do tada, skupljeni i sačuvani inventar, stručna biblioteka i arhivska građa iz prostora gradske uprave u zgradu Muzeja. Gradski muzej Karlovac se ubrzo i službeno spojio s Galerijom slika grada Karlovca. Od skromnih početaka danas Gradski muzej Karlovac djeluje kao kompleksna muzejska ustanova na više lokacija čuvajući i istražujući lokalnu kulturnu i prirodnu baštinu.

  -Kao lokalni muzej trudimo se provoditi promišljenu i odgovornu kulturnu politiku, ali i odgovoriti na suvremene izazove koje nameću gospodarski i korisnički zahtjevi.
  Muzej aktivno djeluje na nekoliko lokacija, Strossmayerov trg 7, Galerija Vjekoslav Karas, Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj te u Branič kuli Starog grada Dubovca. Organizirani smo u sedam odjela: arheološki, povijesni, galerijski, kulturno-povijesni, prirodoslovni, etnografski i odjel suvremene povijesti. Imamo više od 50 zbirki, a muzejski fundus broji više od 21.000 predmeta.

  Muzej Domovinskog rata na Turnju

  U godini u kojoj obilježava 115. obljetnicu osnivanja Gradski muzej dobio je i novu lokaciju – Muzej Domovinskog rata. Stalna muzejska izložba o ratnim godinama od 1991. do 1995. godine smještena je u zgradi zvanoj „Hotel California“. Zgrada je tijekom rata korištena za boravak vojnika i kao zapovjedništvo mostobrana Turanj. Tijekom zime 1994/95. u Californiji borave izbjeglice iz zapadne Bosne. Nakon njihovog odlaska ponovno je preuzimaju hrvatski branitelji.

  -Osnovna ideja izložbe grad i ljudi u Domovinskom ratu predstavljena je kroz šest tematskih cjelina obuhvaćajući vremensko razdoblje između 1990. i 1995. godine, a prostorno je obuhvatila područje grada Karlovca i bliže okolice. To je povratak u 1990-te, u ratni Karlovac, prikazuje obranu grada i svakodnevni život civila naglašavajući njihovu neodvojivu povezanost. Izloženo je više od 350 predmeta, može se razgledati i slušati više od 3,5 sati multimedije filmova, glazbe, fotografija. One su izbor iz bogatog fundusa našeg Odjela suvremene povijesti koji ima ukupno više od 1.800 predmeta organiziranih u sedam zbirki. Većina predmeta prikupljena je donacijama, kojih je bilo ukupno 25 te otkupima. Postav je posvećen svim Karlovčanima, braniteljima, njihovim obiteljima i civilima koji su branili i obranili svoj grad. Izložba je organizirana kao „živo tkivo“ koje ćemo vremenom dopunjavati i mijenjati s ciljem da postane središnje mjesto komemoracije, promocije vrijednosti i daljnjeg istraživanja naše nedavne povijesti, istaknula je Božić.

  Ravnateljica Muzeja napominje da je od ideje pa do otvorenja Muzeja na Turnju trebalo proći niz godina, a Muzej je rezultat pomnog promišljanja i suradnje muzejske struke i samih sudionika Domovinskog rata.

  - Veliki izazov nam je bio kako suvremene muzejske potrebe smjestiti u zadane, arhitektonski ograničene prostore, odnosno suvremenom rekonstrukcijom povijesne građevine zadovoljiti potrebe muzejske prezentacije Domovinskog rata karlovačkog područja pretvarajući i sam objekt u neku vrstu muzejskog predmeta. Željela bih istaknuti da je na tom izazovu uspješno surađivao veći broj struka: arhitekti, građevinari, kustosi, dizajneri. Otvaranjem Muzeja Domovinskog rata Karlovac-Turanj ideja je bila stvoriti suvremeni muzejski prostor koji je mjesto posebnog pijeteta te prepoznatljivi proizvod grada Karlovca i karlovačkog područja. Želja nam je da Muzej također bude prepoznatljivo odredište u turističkoj ponudi grada Karlovca i Karlovačke županije, naglasila je Božić i dodala da je od orvorenja Muzej posjetilo više od 31.000 posjetitelja.

  Obilježavanje 115. rođendana

  Program obilježavanja 115. obljetnice Gradskog muzeja počinje 17. prosinca, dan uoči same obljetnice u Muzeju Domovinskog rata na Turnju.

  -Imat ćemo promociju časopisa Glas, to je naš muzejski časopis koji tradicionalno promoviramo svake godine povodom Dana muzeja. Ove godine će to biti na Turnju iz razloga što je ovogodišnji broj Glasa posvećen našem novom Muzeju. Na istoj lokaciji otvorit ćemo instalaciju na kojoj se može svirati hrvatska himna. Partner u tom projektu nam je OŠ Turanj i njihovi učenici će prvi zasvirati na toj instalaciji. Na samu obljetnicu 18. prosinca bit će besplatan ulaz u Muzej na Strossmayerovom trgu, također u prijepodnevnim satima podijelit ćemo nagradu Muzejska pitalica. To je naša nagradna igra za učenike osnovnih škola i također dodijelit ćemo zahvalnicu školi čiji su učenici sudjelovali u najviše muzejskih aktivnosti. Također 18. prosinca u 19 sati u Galeriji „Vjekoslav Karas“ otvorit ćemo izložbu „Slike našeg kraja“, autorice Antonije Škrtić, najavila je Hrvojka Božić. (kb)

   

  Foto: Dinko Neskusil