Prvi Karlovački

Međunarodni je dan muzeja – različiti video sadržaji i besplatan ulaz u karlovački muzej

Autor: Marta Marinović

15.05.2020

Kultura

Epidemiološka slika Karlovca je sve povoljnija, a Gradski muzej Karlovac i ove godine obilježava Međunarodni dan muzeja, koji će se na temu „Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“ održati u ponedjeljak, 18. svibnja. Na Međunarodni dan muzeja, muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje Međunarodnog dana muzeja 1977., a od 1992. ono se provodi na određenu temu.

Kustosi Gradskog muzeja Karlovac su povodom Međunarodnog dana muzeja pripremili različite video sadržaje koji će na sam dan obilježavanja biti dostupni putem službenog YouTube kanala, a svi zaposlenici su zajedničkim naporima osigurali potrebne uvjete kako bi se građanima i u ovim zahtjevnim okolnostima omogućio besplatan ulaz na lokacije. Prilikom razgledavanja mole se posjetitelji za razumijevanje i pridržavanje svih mjera sigurnosti o kojima će dobiti upute na ulasku u objekte.

Posjetitelji će moći besplatno razgledati stalni postav Gradskog muzeja Karlovac i gostujuću edukativnu izložbu Arheološkog muzeja Istre – Prapovijest u rukama, stalnu izložbu Muzeja Domovinskog rata na Turnju i izložbu Mladi karlovački umjetnici – Bojan Kiski i Alen Sirbubalo u Galeriji „Vjekoslav Karas“. Ulazak na četvrtu lokaciju Gradskog muzeja Karlovac, branič kulu Starog grada Dubovca, trenutno nije moguć zbog sanacije ograde oko vidikovca. Financijska sredstva za drugu fazu obnove Starog grada Dubovca – branič kule osigurao je Grad Karlovac, a ponovno otvaranje se očekuje već nakon 20. svibnja.

Radno vrijeme Gradskog muzeja Karlovac i Galerije „Vjekoslav Karas“ će u ponedjeljak, 18. svibnja biti od 8 do 16 sati, a Muzeja Domovinskog rata na Turnju od 10 do 18 sati. Stanka za dezinfekciju prostora Gradskog muzeja Karlovac i Galerije je predviđena od 12.00 do 13 sati, a u Muzeju Domovinskog rata na Turnju od 13 do 14 sati. Za vrijeme trajanja stanke za dezinfekciju prostora objekti će biti zatvoreni za javnost.

Kratki zanimljivi videozapisi moći će se u ponedjeljak, 18. svibnja moći popratiti na You Tube kanalu Gradskog muzeja Karlovac:

Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj za različitost i uključivost

Kustosice će u ovom prilogu predstavljaju Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj kao mjesto na kojem je posebna pažnja posvećena uključivosti osoba s invaliditetom i šalju čestitke povodom Međunarodnog dana muzeja. U videu je predstavljen Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj kao mjesto na kojem je posebna pažnja posvećana uključivosti osoba s invaliditetom. U formi dijaloga dviju kustosica predstavljene su usluge Muzeja pripremljene za osobe s invaliditetom. Istaknuto je se da je nesebično darivanje i solidarnost hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata u samoj srži uključivog koncipiranja Muzeja te je predstavljen ciklus crteža Portreti hrvatskih branitelja Daniela Butale. Autorice priloga su Ružica Stjepanović, viša kustosica Odjela suvremene povijesti od stvaranja RH i Antonija Škrtić, viša kustosica Galerijskog odjela.

Šetnja kroz prapovijest

Video prezentaciju kustosice Arheološkog odjela o postavu inkluzivne izložbe Prapovijest u rukama. U video prezentaciji su predstavljena razdoblja od paleolitika do željeznog doba, način na koji su ljudi živjeli, kojim su se djelatnostima bavili, u što su vjerovali i kako su učili. Svako razdoblje razlikuje se od prethodnog te svjedoči o razvoju i usavršavanju novih znanja i načina života. Ali usprkos velikim razlikama između prvih ljudskih zajednica i današnjeg društva vidjet ćemo da nas mnogo toga i povezuje. Prapovijest u rukama je gostujuća izložba Arheološkog muzeja Istre. Autorica je Iva Alibašić, kustosica Arheološkog odjela.

Prezentacija Karte baštine Karlovačke županije

Krajem 2019. godine Gradski muzej izdao je Kartu baštine Karlovačke županije. Kustosi Gradskog muzeja Karlovac u ovoj video prezentaciji prikazuju kartu kao medij putem kojeg je jasno, sažeto i inovativno prezentirana arheološka baština Karlovačke županije, a koja je ujedno i nedjeljivi dio europskog kulturnog nasljeđa. Autor je Igor Čulig, kustos Kulturno-povijesnog odjela i Matea Galetić, kustosica Arheološkog odjela.