Dvodnevno obilježavanje 115. rođendana Gradskog muzeja Karlovac počelo je danas u „najmlađem“ muzeju, Muzeju Domovinskog rata Karlovac Turanj, koji je od ove godine njegov sastavni dio

Gradski muzej Karlovac obilježava 115.rođendan, dvodnevno slavlje počelo danas na Turnju

VIŠE IZ RUBRIKE

  Dvodnevno obilježavanje 115. rođendana Gradskog muzeja Karlovac počelo je danas u „najmlađem“ muzeju, Muzeju Domovinskog rata Karlovac Turanj, koji je od ove godine njegov sastavni dio. Inače, povodom obilježavanja Dana Muzeja pripremljen je bogat program koji se održava na tri lokacije – u Muzeju Domovinskog rata, Gradskom muzeju Karlovac i Galeriji „Vjekoslav Karas“.

  U Muzeju Domovinskog rata Karlovac-Turanj obilježavanje je počelo promocijom 16. broja časopisa „Glas“ koji donosi presjek muzeoloških aktivnosti u ovoj godini. Od danas muzejski postav bogatiji je za tri vrijedne slike, portrete branitelja, rad križevačkog autora Romana Baričevića, koje je kupio i u trajno vlasništvo Muzeju poklonio poznati karlovački kolekcionar umjetnina Nikola Sumina, koji je Muzeju darovao i hrvatsku zastavu koju je ponosno sa svojom kćerkom držao na prvom Bedemu ljubavi u Karlovcu.

   

  Svečanost su svojim prisustvom uveličali učenici petih i šestih razreda OŠ Turanj, koji su na vanjskom dijelu muzeja demonstrirali novu instalaciju, glazbenu ogradu, na kojoj će svi posjetitelji imati priliku zasvirati hrvatsku himnu.

  Sutra u srijedu 18.prosinca, na sam dan rođendana, ulaz u Muzej na Strossmayerovom trgu bit će slobodan, pa tu priliku svakako treba iskoristiti za upoznavanje sa stalnim postavom Muzeja koji čuva 51 muzejsku zbirku i više od 21 tisuću predmeta čiji vremenski raspon seže od najstarijih geoloških razdoblja do današnjice, kao što možete  istražiti etnološku izložbu „Od sjemena do stola“.

  Isto tako Muzej će dodijeliti nagrade učenicima, pobjednicima edukativne igre „Muzejska pitalica“. Prigodni program se nastavlja dodjelom zahvale ustanovi za doprinos razvoja muzejskih programa, ovoga puta Zahvalnicu će dobiti Centar Vinko Bek iz Zagreba, kaže ravnateljica Muzeja Hrvojka Božić. Stari satovi naći će svoje mjesto u „Predmetu trenutka“, a kustos Igor Čulig predstavit će nekada znameniti a danas gotovo iščezli obrt u Karlovcu, urarstvo. Ni rođendanska torta nije zaboravljena, pa će se njome počastiti svi zaposleni, posjetitelji i gosti našeg Muzeja, čime ćemo prvi dio rođendanske proslave završiti. Nastavak slijedi u večernjim satima, otvorenjem iznimno vrijedne izložbe „ Slike našeg kraja“ u Galeriji Vjekoslav Karas. Slike za izložbu prikupljene su iz privatnih zbirki, iz drugih muzeja i iz Gradskog muzeja. Bit će izložene slike 40-tero eminentnih slikara i slikarica od početka 19. do druge polovice 20. stoljeća, među kojima su djela Vjekoslava Karasa, Jakova Šašela, Slave Raškaj, Josipa Vanište, Milana Steinera, Viktora Šipeka, Ljube Babića i Višnje Ercegović, zaključuje Božić.

  Autorica izložbe je viša kustosica Galerijskog odjela Antonija Škrtić, a moći će se razgledati do 8.ožujka iduće godine. (rb)

  Foto: i.č.