Dan otvorenih vrata EU projekata

Gradske tvrtke i ustanove predstavile građanima što se radi i gradi europskim novcem

VIŠE IZ RUBRIKE

10. obljetnica članstva u EU

Do sada je za više od 150 projekata povučeno više od 41 milijun eura, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić

Dan otvorenih vrata EU projekata, čime se obilježava 10. obljetnica ulaska Hrvatske u Europsku uniju, održan je danas u Karlovcu. Manifestacija se održava na poticaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije s ciljem informiranja građana o provedbi najuspješnijih europskih projekata.

Dan otvorenih vrata u Karlovcu održan je u Aquatici, a slatkovodni je akvarij jedan od najuspješnijih europskih projekata.

-U sedmoj godini vidimo koji je uspjeh ovoga projekta. Smatramo da smo na neki način promijenili turizam grada Karlovca što je bio i cilj projekta i zašto ga je uopće Europska unija financirala.  Danas su posjetitelji našeg događanja i djeca polaznici Ljetne škole. Drago nam je da će oni upoznati priču o Europskoj uniji, kako europski projekti mogu promijeniti i unaprijediti naše sredine i koristiti te projekte u budućnosti. Drago nam je da je ovaj projekt postao društveni centar u Karlovcu, privlačimo posjetitelje iz cijele Hrvatske pa i svijeta kako bi upoznali naš grad i ono što mi u njemu imamo, rekla je ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš.

Brojna gradilišta u gradu pokazuju da je puno novca u našem gradu konstatirala je zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić.

-Do sada je za više od 150 projekata povučeno više od 41 milijun eura, 20 projekata je u provedbi, povukli smo sredstva u financijskom iznosu oko 46 milijuna eura, u gradu se trenutačno realiziraju četiri velika projekta iznimne vrijednosti, više od 740 milijuna eura, a radi se o drugom kolosijeku, sustavu obrane od poplava, aglomeraciji i revitalizacija vrelovodne mreže. Traje je i obnova zaštićenih kulturnih dobara kroz Fond solidarnosti, onih građevina koje su nama bitne, koje su naša povijest, a sada i naša budućnost. Vjerujem da ćemo u idućoj godini, pa do kraja 2025. godine uživati u svemu onome što se danas radi, da će se promijeniti izgled grada i da će nam život biti bolji, lakši i ljepši, naglasila je Fočić.

Dan europskih projekata organizirao je Grad Karlovac, rekla je pročelnica odjela za razvoj i EU fondove Marijana Tomičić, u suradnji s ustanovama i tvrtkama; Aquatikom, Gradskom toplanom, Vodovodom i kanalizacijom, Razvojnom agencijom Karlovačke županije, Europe Direct, a uključili su se Nikola Tesla -Poduzetnički centar, Kino Edison i drugi.

U sklopu današnjem događanja za umirovljenike je osiguran besplatan posjet Aquatici i centru Nikola Tesla.