Prvi Karlovački

Gradska toplana počela s grijanjem

Autor: Branko Obradović

28.09.2020

Karlovac

Zbog niskih temperatura počelo se dimiti iz dimnjaka Gradske toplane

Pošto je došlo do velike promjene vremena i naglo je zahladilo, Gradska toplana Karlovac počela je s grijanjem. Prognoza je takva da će i dalje biti hladno, Gradska toplana će i dalje nastaviti s grijanjem, barem u jutarnjim satima.

-Nakon toplog i suhog vremena ljeta stigao nam je i prvi hladni val. Iako se nisu u popunosti ostvarili tradicionalni uvjeti za početak grijanja, temperature u stanovima su na granicama ugodnog, pa smo u Gradskoj toplani odlučili započeti s grijanjem. Većina toplinskih podstanica u zgradama je spremna za primanje toplinske energije, kod onih zgrada koje još nisu, na primjer zbog radova na unutarnjim instalacijama, molimo predstavnike stanare da nas kontaktiraju kada će završiti radovi, kako bi naša ekipa došla i pustila toplinsku podstanicu u rad, odnosno, zgrada bi počela primati toplinu. Prognoza vremena za ovaj tjedan je granična, tako da je za očekivati da će isporuka toplinske biti povremena, vjerojatno u jutarnjim satima, one dane kada će biti baš hladnije. Za ovu ogrjevnu sezonu uvest ćemo još neka poboljšanja koja podižu kvalitetu usluge. U cilju poboljšanja hidrauličnog uravnoteženja sustava gradskog vrelovoda prilagodit ćemo vremena startanja prijema toplinske energije u podstanicama. Također, mjesečna očitanja potrošene toplinske energije očitavat ćemo u preciznijim unaprijed definiranim vremenskim intervalima, kazao je Klobučar.

Gradska toplana priprema se za natječaj Europske unije za obnovu gradskog vrelovoda, a natječaj će biti raspisan krajem godine.

-Uvodimo i neke nove pristupe u obračunu potrošene toplinske energije temeljem najboljih iskustava u toplinarstvu u RH. Za pitanja građana vezano za grijanje mogu nam se javiti na sva sredstva komunikacije, predlažemo da prvo kontaktiraju svoje predstavnike stanara,koji su najčešće najbolje upućeni u situaciju sa grijanjem u svojoj zgradi. Na kraju još da informiramo građane da se krajem godine očekuje formalno raspisivanje EU natječaja za obnovu gradskog vrelovoda. Gradska toplana je u završnoj fazi priprema za taj natječaj kojim planiramo obnoviti tri četvrtine postojećeg vrelovoda, što je preduvjet za učinkovito preuzimanje energije iz obnovljivih izvora odnosno grijanje grada, time ćemo svi zajedno doprinijeti novopostavljenom cilju Europske unije smanjenju emisije CO2 za 60 posto u 2030. godini u odnosu na baznu godinu, rekao je Hrvoje Klobučar.