Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić uskoro u novom "energetskom ruhu"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Radovi na energetskoj obnovi Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić kreću početkom ožujka, a rok za završetak građevinsko-obrtničkih, elektrotehničkih i strojarskih radova je do kraja ove godine, rečeno je danas tijekom potpisivanja ugovora o izvođenju radova. Izvođač radova je karlovačka tvrtka AB gradnja, ukupna vrijednost projekta je 6.786.692 kune, a vrijeme trajanja projekta je od 17.8.2018. do 17.02.2020.

  Cilj energetske obnove »starog« dijela zgrade centralne knjižnice koja je izgrađena 1976.g. je smanjenje potrošnje energije korištenjem mjera energetske učinkovitosti, čime će se među ostalim unaprijediti energetski razred zgrade sa sadašnjeg E na B kategoriju, smanjit će se emisija CO2 za 97 posto i postići, što je najvažnije, ušteda u potrošnji energije od oko 193.330 kWh na godinu. Isto tako ovim projektom unaprijedit će se kvaliteta boravka svim korisnicima i djelatnicima Knjižnice. Toplinska i hidroizolacija bit će postavljena na krov, stropove, podove i ukopane podrumske zidove, isto tako vanjski zidovi bit će obloženi toplinskom izolacijom, bit će zamjenjena i kompletna vanjska bravarija. Novi ventilokonvertori regulirat će niskotemperaturno zračno grijanje i hlađenje prostorija, a bit će zamjenjena i cjelokupna unutrašnja rasvijeta.

  -Ovaj tjedan zaposlenici naše knjižnce započeli su s izmještanjem našeg dijela fonda u zatvorneom spremištu iz našeg kompaktusa u jedno iznajmljeno skladiše, obzirom da prvi radovi počinju na hidroizolaciji i uređenju  »podrumskog » dijela, rekla je među ostalim ravnateljica Knjižnice Jasmina Milovčić.

  - Da bi postigli energetsku učinkovitost  predviđenu projektom, na objektu veličine 1525m2, na sve četiri etaže, na vanjski dio zgrade postavit ćemo ovojnicu od mineralne vune debljine 15 cm, rekla je prilikom potpisivanja ugovora, direktorica tvrtke izvođača Marija Janžetić.  Postavit će se aluminjski prozori, odnosno bravarija te će se kompleno napraviti nova hidro i toplinska izolacija krova i podruma. Mi s radovima krećemo s prvim danom ožujka, a očekuje da će svi radovi biti završeni do početka prosinca ove godine, kaže Janžetić.

  -Vrlo ambiciozni cilj koji smo si prije dvije godine postavili, a odnosi se na energetsku obnovu svih zgarda jave namjene, pokazuje se ostvarivim, jer su nam svi projekti koje smo kao Grad prijavili na natječaje uspješno prošli, projketi su nam odobreni, pa tako i ovaj za Gradsku knjižnicu, još su nam za obnovu ostale samo OŠ Turanj i Braća Seljan, čime bi onda zaokružili taj ciklus. Još bi nam onda ostala samo zgrada gradske uprave. Očekujemo da bi nakon rebalansa, išli u potpisivanje ugovora o energestkoj učinkovitosti i Magistrata. Inače grad Karlovac u ovom trenutku u provedbi ima oko 30 milijuna kuna vrijedne projekate energestke obnove, izjavio je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

  Projekt Energetska obnova zgrade Gradske knjižnice«Ivan Goran Kovačić«  financiran je na javnom pozivu Energetska obnova - korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Bespovratna sredstva koja je osiguralo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH i Fond za zaštitu okoliša i energtesku učinkovitost iznose 2,8 milijuna kuna, a na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU osigurano je 1,5 milijuna kuna. (rb)

  Foto: I.Č.