Prvi Karlovački

Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” provodi Erasmus + projekt “Inkluzijom ostvarimo potencijale knjižnica”

Autor: Branko Obradović

20.10.2020

Kultura

Za njegovo provođenje odobrena je u cijelosti zatražena financijska potpora u iznosu od 10.737,00 eura

Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac počela je s realizacijom Erasmus + projekta “Inkluzijom ostvarimo potencijale knjižnica” kojeg su djelatnici Gradske knjižnice osmislili i prijavili kao Ključnu aktivnost 1 u području obrazovanja odraslih. Projekt traje od 1. 7. 2020. do 30. 6. 2022., a uključuje mobilnost i praćenje rada knjižnica u tri europske države u trajanju od 7 dana. Za njegovo provođenje odobrena je u cijelosti zatražena financijska potpora u iznosu od 10.737,00 eura.

Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac već ima iskustva u radu s ranjivim skupinama. Ta iskustva zaposlenici su stekli kroz programe i aktivnosti koje se tiču odraslih osoba s poteškoćama u razvoju, nezaposlenih osoba, žena u nepovoljnom položaju i nacionalnih manjina te kampanja koje potiču razvoj pismenosti.

Ciljevi projekta “Inkluzijom ostvarimo potencijale knjižnica” su poboljšati vještine zaposlenika i kvalitetu postojećih usluga za ranjive skupine, implementirati nove usluge za nove korisnike u nepovoljnom položaju te povećati broj korisnika usluga za ranjive skupine.

U prvoj mobilnosti sudjelovali su djelatnici Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac Vedrana Kovač Vrana, voditeljica Središnje knjižnice Slovenaca u RH i Miroslav Katić, voditelj Poslovne knjižnice.  Od 4. do 10. listopada 2020. boravili su u Ljubljani i upoznali se s radom Mestne knjižnice Ljubljana i Narodne in univezitetne knjižnice (NUK).

Predstavljeni su im organizacija i stručni rad Mestne knjižnice Ljubljana, te njihove usluge, programi i inovativni projekti. Djelatnicima Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac omogućen je i obilazak 6 knjižnica u sustavu Mestne knjižnice Ljubljana te Narodne in Univerzitetne knjižnice.

Isto tako, slovenskim kolegama predstavljen je hrvatski knjižnični sustav te rad, ustrojstvo, programi i projekti Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac.

Uvidom u prakse, razmjenom iskustva i znanjem koje su djelatnici Gradske knjižnice stekli obilaskom ljubljanskih knjižnica nastojat će se ojačati postojeće usluge koje nudimo i razviti nove usluge knjižnice koje podrazumijevaju rad s azilantima i ostalim ranjivim skupinama.