Donacija je dobivena u sklopu kampanje "Darujmo knjige" koju provode Slovenija i Austrija

Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" dobila donaciju knjiga na slovenskom jeziku

VIŠE IZ RUBRIKE

    Veleposlanica Republike Austrije u Sloveniji Sigrid Berka i predsjednik Mohorjeve družbe iz Klagenfurta, dekan Ivan Olip, u ponedjeljak su u prostorijama Trubarjeve hiše literature u Ljubljani, u nazočnosti ministra za Slovence u inozemstvu i susjednim zemljama Petera Jožefa Česnika, gradonačelnika Mežice Dušana Krebla i gradonačelnika mjesta Kidričevo Bogdana Potočnika, donirali širok izbor knjiga slovenskih i austrijskih autora nevladinim i neprofitnim institucijama u Sloveniji te Središnjoj knjižnici Slovenaca u Republici Hrvatskoj, koja djeluje u Karlovcu. Knjige u vrijednosti od ukupno 50.000 eura dodijeljene su organizacijama koje djeluju na društvenom, kulturnom ili obrazovnom području. U idućem razdoblju donirane knjige pronaći će put budućim čitateljima u Sloveniji, ali i slovenskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj. Kulturni dio manifestacije osmislili su učenici Osnovne škole Franje Goloba iz Prevalja. Veleposlanica Sigrid Berka u pozdravnom je govoru naglasila iznimnu važnost čitanja knjiga.

    -Proteklih godina uspjela sam se uvjeriti da je ta radost bila istinska kada sam prisustvovala dostavi knjiga u Mežici, Sevnici i Radovljici, rekla je veleposlanica.

    Sigrid Berka kazala je da će kampanja, koju financira Ured saveznog kancelara u Beču, 2021. godine proslaviti svoj dvadeseti rođendan.

    -Ovaj put fokus je na Koruškoj, jer smo prošle godine proslavili 100. obljetnicu nasilnog preseljenja Mohorjeve družbe iz Klagenfurta u Prevalje. Ponosni smo što ovom kampanjom Mohorjeva družba u Klagenfurtu može nastaviti ispunjavati svoju misiju očuvanja slovenskog jezika i kulture, kazao je dekan Ivan Olip.

    U ovogodišnjoj kampanji donirat će se više od 2.000 primjeraka knjiga na slovenskom jeziku razne tematike, tako da svaki čitatelj može pronaći nešto zanimljivo za sebe. Donirane knjige pomažu čitateljima da upoznaju nešto novo i drugačije. Istodobno, knjige su također poticaj za čitanje i doprinose poboljšanju kulture čitanja. Donacije knjiga u obliku vrijednosnog bona ove su godine dobili: ZPMS - Savez prijatelja mladih Slovenije, Obiteljski centar Kidričevo, Slovenski Caritas, Osnovna škola Janka Kersnika Brdo - Područna škola Krašnja, Osnovna škola Mežica, Osnovna škola Franja Golob Prevalje, Mjesna zajednica Šentanel, Koruška središnja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne u Koruškoj, ogranak Mežica, Međunarodno društvo Most slobode - Freiheitsbrücke - Freedombridge Maribor, Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" - Središnja knjižnica Slovenaca u Hrvatskoj te Kočevarsko društvo starosjedilaca. Kroz kampanju, koja u suradnji s Republikom Austrijom - Uredom saveznog kancelara i Mohorjevom družbom iz Klagenfurta traje od 2002. godine, do sada je donirano više od 53.000 primjeraka knjiga raznim slovenskim nevladinim organizacijama i institucijama. Primatelji su nevladine organizacije koje djeluju u Republici Sloveniji, kao i različita slovenska društva izvan granica Slovenije. Kampanja "Darujmo knjige" na taj način podržava širenje slovenskih knjiga kao važnog kulturnog dobra. (b.o.)