Prvi Karlovački

Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” danas slavi 182. rođendan

Autor: Marta Marinović

01.03.2020

Karlovac

Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” svojim djelovanjem obogaćuje duše Karlovčana sa starim i novim knjigama. Uz nju su odrastale generacije, u početku pomno birajući omiljenu slikovnicu, zatim roman, a kasnije poneku stručnu, “ozbiljnu” knjigu. Marljivi knjižničari svako malo nude svojim sugrađanima pregršt sadržaja u jednom od kulturnih žarišta Karlovca. Ne postoji osoba, rođena u Karlovcu, a da nije prozujala našom knjižnicom ili sakrila ljubavnu poruku u knjigu. Knjižnica “Ivan Goran Kovačić” unikatni je spomenik kulture jer su joj duh života dali Karlovčani.

Knjižnica je kroz povijest bila na raznim lokacijama u gradu. Prva karlovačka čitaonica, “Ilirsko čitanje društvo”, osnovana je 1. ožujka 1838. godine u kući Dragutina Klobučarića, istaknutog ilirca i gradskog suca. Kuća je bila “na bajeru”, u nekadašnjoj Kirijaškoj ulici (Furmangasse), na uglu današnje Šebetićeve i Preradovićeve ulice.

Sredinom 1847. godine Čitaonica seli u kuću uglednog trgovca i rodoljuba Mije Krešića. To je prva civilna dvokatnica unutar zidina, podignuta 1845. godine, a Marija Vrbetić navodi da je to kuća na uglu Radićeve i Cesarčeve ulice. Godine 1850. Mijo Krešić prodaje kuću, a Čitaonica seli u zgradu “Stadt Agram” na uglu Križanićeve i Haulikove ulice. Godine 1863. Čitaonica je u njoj obilježila svoju 25. godišnjicu.

Izgradnjom Zorin doma 1892. godine, Čitaonica djeluje u prostorijama kazališta.

Od 1952. do 1971. godine Gradska knjižnica smještena je u prostorijama današnje Privredne banke u Gundulićevoj ulici. Prostor današnje Knjižnice za mlade u Banjavčićevoj ulici 8 ustanova je počela koristiti 1963. godine. Prvobitno je tu smješten studijski odjel s čitaonicom te čitaonica novina i dnevnog tiska.

Knjižnica je djelovala u skučenim i neadekvatnim prostorima. Šezdesetih se godina rodila ideja o gradnji novog gradskog centra u kojem bi se gradili stambeni, upravni, kulturni i drugi javni objekti. Na novoizgrađenom području počela je gradnja Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” koja ondje djeluje i danas. (ma)

foto izvor: Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić”, KAfotka