Poslovni sastanak Hrvatske mreže zdravih gradova

Gradovi mogu biti proaktivni bez obzira koliko su vremena teška

VIŠE IZ RUBRIKE

Dijeljenje iskustava

Tijekom sastanka bit će predstavljano više primjera dobre prakse kako lokalna samouprava doprinosi zdravlju svojih stanovnika

Na Starom gradu Dubovcu danas je počeo dvodnevni poslovni sastanak Hrvatske mreže zdravih gradova. Tijekom sastanka bit će predstavljano više primjera dobre prakse kako lokalna samouprava doprinosi zdravlju svojih stanovnika, a cilj je da se iz primjera drugih uči, kako je poručila predsjednica Hrvatske mreže zdravih gradova Selma Šogorić, inače umirovljena profesorica Škole narodnog zdravlja „Dr. Andrija Štampar“.

-Ova dva iskustva Karlovca koja su bila prezentirana, „Sport za sve“ i Geotermika to je nešto što je stvarno impresivno moram priznati i to vrijedi dijeliti s drugima. Tri prikaza imat će Grad Zagreb koja su blistava iz različitih područja, zatim Pula, Dubrovnik, osam gradova će imati prezentacije. To je bitno da pokažemo svojim stanovnicima i svojim građanima da čovjek može i u najteža vremena uključivati ih i odgovarati na njihove potrebe, istaknula je Šogorić.

Šogorić je dodala da sudjeluju i dva grada koja nisu članovi Mreže zdravih gradova, ali imaju sjajne primjere gospodarskog rasta i razvoja zajednice, a to su Novska i Pleternica.

Održan je i Okrugli stol na temu Kako biti pro aktivan u reaktivno vrijeme.

-Govorit ćemo što su gradovi radili protekle četiri godine koje su bile opterećene svime; i pandemijom, i potresom, i sušama i poplavama. Stvarno je teško kazati koja nas strahota nje pogodila i da se vidi da stvarno postoji način da gradovi budu proaktivni i da daju novu kvalitetu bez obzira koliko su vremena teška i koliko moraš reagirati na krize.  

Sudionike je pozdravio gradonačelnik Damir Mandić te je  izdvojio ono što je proteklih godina učinjeno da se čuva zdravlje stanovnika.

-Ono što nastojimo činiti zadnje tri, četiri godine to je onaj dio izgradnje dječjih i sportskih igrališta i dosta smo odradili pogotovo u mjesnim odborima. Uredili smo igralište na Velikoj Jelsi, u Drežniku, Hrnetiću, sad se radi u Stativama, uskoro ćemo početi u Cerovcu.  Znači da djeca već od malih nogu stvaraju naviku da svoje slobodno vrijeme ne moraju provoditi isključivo na mobitelu odnosno računalu, da mogu odvojit vrijeme i za igranje na otvorenom i bavljenje sportom. 

Gradska je uprava dobila i pohvale od vodstva Mreže zdravih gradova jer je dobro reagirala u pandemiji i preuzela trošak sredstava za dezinfekciju za ugostitelje i druge obrtnike. Gradonačelnik je istaknuo i što treba unaprijediti.

-Moramo još više raditi na razvoju naše biciklističke infrastrukture. Imamo kao grad dosta veliki broj kilometara biciklističke staze i to je ono što se naslanja na zdrav život i na neki način poticati naše sugrađane da se bave istim. Grad treba gledati u cjelini i s onim ograničenjima koja imamo i mi jesmo grad koji može bit poželjan zbog naših rijeka, parkova i zbog svega onog što dobro čini zdravlju.

Predstavljen je i projekt Geotermike, a to je, napomenuo je Mandić, također dio brige o zdravlju jer okretanjem obnovljivim izvorima energije čuva se okoliš što se u konačnici reflektira na zdravlje ljudi.