Do konca listopada Inkasator odradio 42 projekta u višestambenim zgradama

Gradonačelnik s predstavnicima Inkasatora obišao obnovljene zgrade, provozao se panoramskim liftom

VIŠE IZ RUBRIKE

Nove vizure

Obišli su zgrade u Senjskoj 9a i 9b, koju su stanari obnovili vlastitim sredstvima, a potom i zgradu u Ulici Petra Filipca 4, koja je energetski obnovljena europskim sredstvima

Zaključno s desetim mjesecom mi smo u suradnji sa suvlasnicima i predstavnicima proveli 42 projekta. Najviše je bilo obnove krovišta s toplinskim izolacijama, obnove pročelja s toplinskim izolacijama i modernizacije postojećih dizala odnosno izgradnje novih dizala. U ovom trenutku još je 14 projekata u realizaciji, imamo 10 ugovorenih projekata koji bi trebali započeti u prosincu, a već se ugovaraju i radovi za sljedeću godinu tako da nastavljamo s trendom koji je započeo prije dvije godine. Vrijednost investicija za ova 42 projekta je 1,9 milijuna eura i to je na tragu veličine investicija iz prošle godine, rekla je direktorica Inkasatora Andreja Barberić prilikom obilaska nekoliko višestambenih zgrada na kojima su završeni projekti.

Podsjetila je da su u tri zgrade prijavljene na natječaj za energetsku obnovu na natječaj raspisan za zgrade oštećene u potresu i u tijeku je evaluacija tih projekata pa Barberić vjeruje da će se investicije nastaviti i u idućoj godini.

Jedan od posebnih projekata realiziranih u ovoj godini je izgradnja prvog panoramskog lifta u gradu u zgradi na adresi Luščić 43. Taj su projekt sami financirali stanari. Predstavnica stanara u ovoj zgradi i to duže od 30 godina je Radmila Luketić i kako je rekla „uspjela je popraviti mnoge stvari“, planira i  postavljanje solarnih panela, ali tek kad otplate kredit koji im je trebao za lift.

-Bilo je nećkanja radi pričuve, ali za budućnost ne nas starijih, već za budućnost mlađih koji će doći i useliti se to je bilo potrebno. Znam da su pričuve negdje male, negdje velike, ali stanari trebaju imati razumijevanja i oni koji su u prizemlju i koji smatraju da im to nije potrebno. I ja sam u prizemlju, ali sam bila za to. Taj projekt vodim tri godine i uspjela sam ga realizirati, rekla je predstavnica stanara.

Prvi panoramskim liftom u gradu „provozao“ se i gradonačelnik Damir Mandić, po kojem primjer ove zgrade da je ovakve projekte moguće realizirati u Karlovcu.

-Zahvalio bih se svim upraviteljima, ne samo Inkasatoru, jer činjenica je i to vidimo u našem gradu da sva ta ulaganja, pogotovo u energetske obnove mijenjanju vizuru naših gradskih četvrti. Osim ovog bitnog da su energetske obnove zgrada bile potrebne i sigurno će smanjiti i troškove, ne treba zanemariti i ovaj element koji je bitan za estetski dio u gradu i zato sva ta ulaganja pozdravljam, istaknuo je Mandić i dodao da veliki komunalni projekti u gradu zahtijevaju sredstva koja onda nisu mogli preusmjeriti u ovakve projekte koje su prethodnih godina pomagali.

Spomenuo je problem nedostatka parkirališta u gradu, čime se godinama bavi gradska uprava. Broj automobila je prerastao broj raspoloživih parkirnih mjesta, a kod gradnje novih mora se pronaći balans parkirališta i zelenih površina, konstatirao je gradonačelnik.

Mandić je zahvalio i svim suvlasnicima na ulaganjima koja su do sad odradili i poručio neka to bude poticaj onima koji se još nećkaju, jer iako to traži podizanje pričuve, ulaganje se sasvim sigurno vraća kroz druge troškove.

Gradonačelnik je s predstavnicima Inkasatora obišao i zgradu u Senjskoj 9a i 9b, gdje su stanari također vlastitim sredstvima energetski obnovili zgradu, a potom i zgradu u Ulici Petra Filipca 4, koja je energetski obnovljena europskim sredstvima.